lördag 26 januari 2013

Insändare: Kanadensisk patriotism godtagbar?


Ser lövet lite norskt ut på den kanadensiska sedeln, vad tycker du? Foto: Chris Watt
 

Det blev raseri i Kanada när de nya sedlarna presenterades i november, och landets botaniker riktade kritik mot att löven på sedlarna inte alls är kanadensisk lönn – utan i själva verket liknar den norska lönnen.
 
"– Poängen är att bilden på sedlarna ser exakt ut som norskt lönn, säger botanikern Sean Blaney säger till CBC.
- De norska lönnträden växer naturligt i östra Kanada sedan de importerats från Europa under 1700-talet. På senare tid har flera institutioner i Kanada förväxlat löven. Bland annat har ett universitet i Waterloo valt det norska lövet som logotyp i stället för det kanadensiska."
 
Detta tycks vara en oskyldig artikel och en förståelig reaktion från den kanadensiska befolkningen; ett lands sedlar är ju lite det som symboliserar ett land och självfallet vill man inte ha norska löv på en kanadensisk sedel.

Granskar man artikeln visar den dock på medias dubbelspel och dubbelmoral, och att det som i andra länder anses som helt normal och förståeligt, i Sverige är tabubelagt och rasistiskt.
Man kan bara föreställa sig hur Expressen skulle förhålla sig om Sveriges nya sedlar skulle börja ha ett porträtt på en muslim på sedeln, eller om vi skulle ha en symbol för islam på sedlarna.  Då är det minsann inga problem, och om någon var emot det, skulle det inte kallas för raseri utan rasism, för att man inte förstår sig på den nya kulturen i Sverige. Bara att detta lyfts fram i Kanada är något som inte skulle hända i Sverige. Under lucia kom en rappare fram, och kritiken på fria medier var gigantisk och många andra reagerade också, men ingenting sades i ”vanlig” media om detta förståeliga raseri, och att lucia ska behållas som det alltid har varit, och att vi måste behålla vårt kulturarv.
 
"Centralbanken förnekar att det rör sig om ett norskt löv på de nya sedlarna och verkar inte ha några planer på att dra tillbaka de omkring 400 miljoner sedlar som har skickats ut."
 
Hela artikeln andas kanadensisk patriotism och Expressen lyfter fram centralbanken som den onda tjuven i dramat som ”förnekar” (kraftfulla ord här) att det rör sig om ett norskt löv. Aldrig att Expressen skulle lyfta fram svenska staten som tjuven om något som rörde svenskt kulturarv. Expressen indirekt indikerar att självklart måste något som symboliserar ett land absolut inte ändras på, och att en sedel som alltid varit 100% kanadensisk självklart borde fortsätta vara 100% kanadensisk. Inget tal om att kanadensisk kultur måste förändra sig här inte, även om Sverige sägs ha en lika gynnsam och berikande invandring som Kanada. Sverige får snart skaffa sig en egen definitionsordlista.
 
Mikael
 
Tobbe svarar:
 
Visst har du helt rätt i att nationalism i andra länder ses i ett positivt ljus, medan svensk sådan ses som något ytterst suspekt. Se bara på hur exempelvis kurder och palestinier anses ha rätt till ett eget land, medan Sverige tillhör alla, och vi inte ens anses ha en egen kultur.
 
Angående sedlar, så har jag tidigare skrivit ett inlägg om de nya sedlarna Sverige ska få:
 
 
De är inte bara fula, utan ett tydligt tecken på ideologisering och historielöshet.
 
 

4 kommentarer:

 1. Artikel på samma tema som visar på hur svårt det kan bli:

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/kanada-sedel-anklagas-vara-rasistisk_7460240.svd

  /Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustigt eftersom, i inlägget "Grattis Sverige - "vi" blir fler", så visades ju ett inslag där SVT sa att arbetskraftinvandringen var rekordstor och att det var mest dataspecialister från Kina och Indien (hoppas tittarna förstår från vilket land vi BORDE välkomna "nysvenskar" från). Så nog hade väl Kanada belägg för att göra sedlarna som de hade tänkt göra och det hade ju representera sanningen, men en för många obekväm sådan.

   Radera
 2. Haha, Magnus - tack för den länken! Det verkar som att Kanada alltid har problem med sina sedlar. Och sedan det här med rasism blir ju alltmer skrattretande för varje dag som går. En asiatisk kvinna som arbetar med vetenskap är rasistisk, då den befäster asiater som intelligenta, och när den då ersätts av en vit kvinna är det också rasism....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är en väldigt rasistisk sida...Varning!! :)
   http://sv.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality

   Radera