torsdag 31 januari 2013

"Invandring viktigare för väljarna"
DN berättar:

"Invandrarfrågan har blivit en viktigare fråga för väljare, enligt en undersökning som Novus har gjort för TV 4. I motsvarande undersökning för ett år sedan låg frågan på elfte plats.
I januari i år hamnar frågan på sjätte plats, enligt en mätning som Novus gjort och där man kan ange flera frågor som "viktigast". 43 procent anser att det är den viktigaste frågan. Toppar listan gör sjukvård, skola och utbildning, som drygt 70 procent anser vara viktigast.
Flest anger Sverigedemokraterna som partiet med den bästa invandringspolitiken, 20 procent. Förra året tyckte 11 procent att partiet hade den bästa politiken på det området. Då ansåg 14 procent att S var bäst. Samma siffra får partiet i år. 39 procent kan inte svara på frågan."

Det kan tilläggas att av dem som tycker att invandringsfrågan är viktigast har det tidigare visat sig att 75% tycker att SD har den bästa politiken för detta område. Partiet har alltså en avsevärt större potential än de 10-14% vi ser i opinionsundersökningarna. Som jag ser det står SD här inför två utmaningar i kommunikationen:

1. Invandringen påverkar de flesta andra områden. Många invandringskritiska avstår troligen att lägga sin röst på SD, eftersom de uppfattar partiet som ett enfrågeparti, och att det finns en mängd andra frågor där något av partierna i Sjuklövern står närmare ens egna åsikter. Uppgiften blir här att förklara hur den enorma och kostsamma flyktingmottagningen påverkar områden som skolan, vården och brottsligheten. Om vi fortsätter på den inslagna vägen, kan vänstern inte förvänta sig några förbättringar i välfärden, och högern inga betydande skattesänkningar.

2. Medierna har i åratal matat folket med bilden av SD som ett extremt parti med en mängd märkliga företrädare. Mediernas lögner kan vi inte göra så mycket åt, annat än att bemöta dem, men framför allt måste partiet snäppa upp sig när det gäller företrädararnas uppträdande. Vi måste helt enkelt ställa större krav på oss själva än vad andra partier gör, eftersom vi granskas på ett helt annat sätt. Det går bra för en socialdemokrat att uppföra sig illa under alkoholpåverkan, men om en sverigedemokrat gör det, resulterar det i månadslånga kampanjer.3 kommentarer:

 1. SD måste bli mer tuffa, dom är bra på att försvara sig men måste ta fram klorna ibland. Sen måste de göra det enkelt för de naiva svenskarna om varför de ska rösta på dem oavsett vilka områden de prioriterar högre. De kan inte bara säga hur mycket pengar de kan spara med invandringen utan i relation till vad.

  De måste ge fler öppna frågor/funderingar till svenskarna t.ex. om varför det sparas så mycket på sjukvård, skola etc. just nu när vi håller på med historiens högsta massinvandring? Vilket område man än tycker är viktigare än invandringen kan man inte lösa det utan pengar, således måste man rösta på SD. Inget lätt, men skulle kanske få svenskar att tänka till.


  SvaraRadera
 2. SD's valarbetare ute på fältet kommer som du säger med stor sannolikhet att granskas med lupp och måste därför vara extremt väl förberedda. De måste helt enkelt vara ett strå vassare än 7-klöverns kollegor. Välinformerade, välklädda, kan ta diskussioner utan att bli provocerade. Om inte ledningen i SD har funderat i de här banorna är det hög tid att agera, det finns fortfarande tid.

  Det finns inte utrymme för minsta lilla felsteg, det ser vår eminenta journalistkår till ivrigt påhejad av Expo. De har även hjälp av AFA's stenkastarkår som säkert har kartlagt SD's torgmöten redan nu.

  SvaraRadera
 3. Japp, jag tycker framför allt att vissa av incidenterna med riksdagsledamöter var onödiga. De var naturligtvis inte på långa vägar så viktiga som media lät påskina, men det är ändå onödigt att ge media den ammunitionen. Dock visade filmsnuttshistorien att vi idag är ganska immuna mot svartmålning, troligen på grund av medias långa historia av förföljelse av partiet. Folk bryr sig helt enkelt inte särskilt mycket om vad tidningarna skriver längre.

  SvaraRadera