måndag 28 januari 2013

Lars Lindström förolämpad


 

Riksdagsledamoten Richard Jomshof (sd) har på sin blogg skrivit följande:

"Lars Lindström är imbecill och så urbota korkad att han inte ser hur det en gång trygga och harmoniska Sverige är på god väg att förvandlas till ett hårt, kallt, våldsamt och segregerat Sverige. Detta som en följd av en allt för stor invandring och en totalt misslyckad integrationspolitik. Och eftersom han har IQ som en skadeskjuten fiskmås, blir texterna helt enkelt inte bättre än så här."

Richard Jomshof
Personligen kan jag tycka att det är under en riksdagsledamots värdighet att använda vissa av de här uttrycken, men inlägget är ett svar på en text av Lindström, där han beskriver sverigedemokrater som gråsparvar som letar näring i hästspillning och sopor, och som ”inte [är] så intresserade av andra kulturer. Vintertid gör den ibland korta utflykter, alltid i stor grupp med andra sparvar, som på en charterresa.”
Jomshofs användning av ordet "fiskmås" är alltså en blinkning till Lindströms bra mycket värre skriverier om sverigedemokrater.

Idag är Lars Lindström förolämpad. Han är inte bara förolämpad, han får dessutom ge utrymme åt sin kränkta självkänsla i en hel artikel i Expressen, där han för säkerhets skull lägger till de vanliga utfallen mot partiet. Förutom att förstås slänga in "järnrör" ger Jomshofs uttryck "imbecill" en möjlighet att få med lite 30-tal:

"Visserligen använde han det ålderdomliga uttrycket imbecill, som var trendigt ungefär samtidigt som rashygien och skallmätningar."

Ofrivilligt får dock Lindström med något som faktiskt är lite intressant:
"Enligt en kartläggning som Svenska Dagbladet gjorde i veckan använder sig Sverigedemokraterna i riksdagen av det mest formella språket av alla partier. De anstränger sig för att visa att de är med i gemenskapen, använder komplexa meningar och långa ord."

Man skulle också kunna uttrycka det som att Sverigedemokraterna är de som uttrycker sig mest väl i kammaren, men även detta blir alltså något som kan smutskastas.

Om man utgår från Lindströms krönikor och dessas språkhantering, får jag inte intrycket att han är imbecill, utan kanske snarare normalbegåvad, det vill säga strax under Åsa Linderborg, men vida över Katarina Mazetti och Markku Ahonen.


11 kommentarer:

 1. För mycket fokus på imbecilla krönikor. De innehåller bara privata, ointressanta meningar. Ett genmäle, som nu Jomshofs, ger dem bara anledning att vräka ur sig ännu mer värdelöst tyckande. Förbigå dem istället med Största, Mööjliga Tyyysstnaad...

  SvaraRadera
 2. Nja, å andra sidan läses nog dessa krönikor av en mängd människor. De ger också lite mer inblick i hur dessa människor tänker än vad rena nyhetsartiklar gör. Men visst, jag erkänner att jag har en viss förkärlek för att bemöta imbecilla krönikor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Jag tänkte inte så mycket på dig utan på mer offentliga personer som bloggar. De borde hålla sig till sakfrågor, som t ex Tino Sanandaji; han är ett föredöme
   /i.t.a.

   Radera
 3. Nu ser jag att första meningsutbytet mellan Lindström och Jomshof är över ett halvår gammalt (maj 2012). Varför tar Lindström upp detta nu? Skall de starta en ny kampanj mot "budbärarna"? Hoppas nu Jomshof följer mitt "råd" och avstår från att gå i svaromål.

  Lindström skulle vilja polisanmäla med avstår. Det är nog lika bra. Det kan knappast vara förtal att ifrågasätta en persons intellektuella förmåga. Eller?

  Lindström avstår lämpligt nog från att skicka med en länk till Jomshofs påstådda kränkning, för då skulle man själv kunna se, att Lindström gör en "mazetti".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha!
   Tackar!

   Att göra en Mazetti - håna sitt eget folkslag och nationella och vid kritisk återkoppling bli kränkt.

   Radera
  2. Det duger också!

   Annars tänkte jag: ljuger och skarvar om innehåll på bloggar och i kommentarer för att hävda att man blivit hotad och kränkt

   Ursäkta den icke avsedda fågelreferensen!

   Radera
 4. Ja, det blir lite patetiskt när Lindström är förolämpad, då han i själva verket skrivit något mycket värre själv, som dessutom är lite "imbecillt".

  SvaraRadera
 5. Bara som ett exempel - såsom i en spegel:

  Eric Erfors "hatar", skymfar och förolämpar Norge/norrmännen (datum saknas)

  http://www.expressen.se/ledare/eric-erfors/sverige-och-eu-maste-sluta-dalta-med-norge/

  "Norge är den sista sovjetstaten"
  "oljedopade och bortskämda norrmän"
  "lås[a] in er i någon hytte vid Hardangerfjord"
  "knapra på besparingar i er statliga oljefond"
  "Vi svenskar skrattade gott åt de norska smörtullarna som förstörde julen för många i Norge för ett år sedan"
  "Snart blir det brist på ost, ha, ha. Det förtjänar ni, alla tullkramande norrmän"

  Gott om kålsupare finns det gott om

  SvaraRadera
 6. En ren njutning att läsa dina inlägg, Tobbe. Kloka tankar som är utomordentligt väl formulerade (kan nästan tro att du liksom undertecknad är journalist ;). Gillar din saklighet och ditt lugn som bara gör kritiken av PK-samhället så mycket effektivare. Fortsätt, du är verkligen ett fyrtorn för oss alla här ute i mörkret.

  SvaraRadera
 7. Dina ord värmer! Nej, jag är inte journalist, men språkintresserad, så jag försöker hålla en viss språklig nivå.

  SvaraRadera
 8. Mia-Jonas från Henvetet25 januari 2016 12:14

  Lars Lindström, Anders Lindberg, Fredrik Virtanen och inte minst Henrik Arnstad tycks lida av den nya folksjukdomen SD-fobi.
  Denna sjukdom drabbar inte minst journalister och symptomen är ständigt upprepande paranoida mantran.
  Dessa fyra knallkorkar är inget annat än idioter som ropar i öknen.

  SvaraRadera