måndag 28 januari 2013

Notis: Bara två partier växer
Det har i media rapporterats om sjunkande medlemstal för de politiska partierna. Faktum är dock att två partier växer, framför allt Sverigedemokraterna, som under 2012 vuxit med hela 48%. Även Vänsterpartiet har vuxit, men med något blygsammare 9%.

SvD skriver:

"Alla andra partier fortsätter att tappa och mest tappar Miljöpartiet.
Sverigedemokraterna noterar den högsta ökningen av nya medlemmar med hela 48 procent jämfört med 2011. Då hade partiet 5 343 medlemmar för att vid utgången av 2012 ha 7 890.

Vänsterpartiet ökar med 9 procent, eller 1 028 fler medlemmar.
– Siffrorna talar ju för sig själva. Människor söker sig till ytterligheterna, snarare än till mitten, säger statsvetaren Mikael Persson vid Göteborgs universitet.
Hos övriga partier är det bara minussiffror, och mest tappade Miljöpartiet med 9 procent. De två stora partierna, S och M, tappar procentuellt ungefär lika mycket. Moderaterna tappade 5 procent medan Socialdemokraterna tappade 4 procent.
– Stämningen i partiet är bra och det värvas en hel del nya medlemmar, många av dem unga. Att vi trots allt tappar medlemmar visar att vi måste jobba ännu hårdare, säger partisekreteraren Carin Jämtin (S).

KD är det parti som procentuellt tappat minst, 3 procent, medan Centerpartiet backar 5 procent. FP:s siffror ännu inte är redovisade men prognosen pekar i alla fall inte på någon ökning.
Medlemsflykten har pågått under mycket lång tid. 1960 var 20 procent av den röstberättigade befolkningen med i något parti. 2010 var det 3,7 procent."

Själv skulle jag tro att det beror på att de övriga partierna uppfattas som irrelevanta. Att lägga en röst vart fjärde år på exempelvis Folkpartiet orkar man med, men varför skulle man engagera sig ideellt för ett parti som inte vill något, eller där man knappt vet vad partiet står för?

Vi måste dock bli fler medlemmar i Sverigedemokraterna - valet närmar sig med stormsteg och vi behöver så mycket fotarbete som möjligt för att sprida budskapet!


2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Ja, men som jag sagt förut, är jag faktiskt förvånad över att inte Vänsterpartiet växer mer, framför allt i opinionen. Dels befinner de sig i opposition, dels borde de vara ett alternativ för sossar som tycker att S rört sig mot höger. Men folk kanske ser att de har en orealistisk politik och osympatiska företrädare.

    SvaraRadera