lördag 12 januari 2013

Lars Werner död


Lars Werner och Nicolae Ceausescu

Igår avled den tidigare partiledaren för VPK/Vänsterpartiet Lars Werner. Han var partiledare 1975-1993, och framstod för allmänheten som bra mycket mer sympatisk än senare partiledare, som exempelvis Lars Ohly.

Låt oss dock inte glömma att VPK var ett parti med nära band till de kommunistiska diktaturerna i världen, inte minst i Östeuropa. Lars Werner var också på plats i Berlin för att fira DDRs 40-års-jubileum 1989, bara månader innan det östtyska folket gjorde sig av med sin diktatur.

För att tydliggöra vad Lars Werner egenligen stod för, kan vi titta på några uttalanden han gjort genom åren:

"Från vårt partis sida så känner vi en grundläggande gemenskap med alla de partier, alla länder och alla de rörelser som bygger socialismen. Idag finns det fjorton länder som bygger socialismen utifrån sina förutsättningar i respektive land. Alla de länderna känner vi som sagt en grundläggande gemenskap med."
1976

"Kommunistpartiet har bevisat i handling socialismens överlägsenhet, när det gäller att utveckla den materiella, sociala och kulturella standarden för de arbetande massorna."
1976

"De kommunistiska partierna har i alla tider kämpat för demokrati och frihet."
Ur tal vid kommunistisk konferens i Östberlin 1976.

Vänsterpartiet kommunisterna och jag personligen gratulerar Dig hjärtligt med anledning av Din 75-årsdag och vill uttrycka våra höga värdering av de stora insatser som Du gjort under decennier för Koreas arbetarklass och folk och i den världsomspännande antiimperialistiska kampen. [...] Vi önskar Dig framgång i arbetet för ett fredligt och kärnvapenfritt Nordöstasien, god hälsa och ett långt liv. Varma kamrathälsningar.
Utdrag ur brev till Nordkoreas dåvarande president Kim Il Sung, daterat 13 april 1987.

Lars Werner och Erich Honecker under besök i DDR

Artikel i SvD
Artikel i SvD II
Lars Ohly minns i SvD
Artikel i DN
Artikel i GP


2 kommentarer:

  1. Ibland kan jag inte låta bli att undra ifall inte vänsteretablissemanget inom media går hårt åt SD mer för att rikta uppmärksamheten bort från den egna ideologins historia av massmord, förtryck och underutveckling än för att de tycker genuint illa om partiet...

    Tyvärr har vi mångkulturkritiker ofta varit ganska så dåliga på att gå till motoffensiv när vi från vänsterhåll anklagas för att vara anhängare till en farlig ideologi. Det ÄR trots allt, bevisligen, marxismen som är den allra mest blodbesudlade av alla 1900-talets stora ideologier, och bara småbarn borde kunna undgå att detta faktiskt har med själva ideologin och dess människosyn att göra.

    SvaraRadera
  2. Kulturkrig: Ja, absolut. Visst hade SD ett par år på 90-talet då det spårade ur lite, men det är ju ingenting jämfört med Vänsterpartiets långa och konsekventa stöd till diktaturer.

    SvaraRadera