lördag 12 januari 2013

Rasistbudskap på fransk TwitterDet är tydligen inte bara i Sverige eliten oroar sig för så kallat näthat i de okontrollerade medierna. Finska Yle Nyheter berättar från Frankrike:

"Rasistiskt hat på Twitter har sedan i höstas ökat kraftigt i Frankrike. Flera antirasiströrelser har tagit tag i frågan och kräver nu att man på Twitter lämnar ut kontaktuppgifter på dem som för ut de rasistiska budskapen. Men Twitter vägrar."

Det här scenariot känner vi igen. Jag gissar att det i de flesta fall inte handlar om egentlig rasism i Frankrike heller, utan säkerligen en hel del kritik mot det mångkulturella samhället. Professionella antirasister har ju en tendens att se rasism i det mesta, och att de nu kämpar för att förfölja dessa twittrare borde inte heller förvåna någon. Franska SOS Racisme har för övrigt sedan länge gjort sig kända för märkliga ställningstaganden, ungefär som svenska Centrum mot rasism.

"Man vet i dagsläget inte vem eller vilka som skrivit de rasistiska budskapen. En liknande tendens har även rapporterats från Ungern och Ukraina, säger man på organisationen Sos Rasism."

Nu förekommer det ju säkerligen en hel del kommunism och näthat från vänster på Twitter också, men det hörs förstås inga rop på att man letar upp dem som sprider detta hat.

Lite komisk blir slutligen följande passage:

"Den heta debatten har fått en rad personer bland allmänheten, i kulturkretsar samt inom politiska partier att öppet ta ställning mot rasism."

Det ni - kulturpersonligheter som öppet tar ställning mot rasism! Låt oss hoppas att de inte riskerar sin position genom detta kontroversiella ställningstagande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar