lördag 26 januari 2013

Lördagsintervju med Ilmar Reepalu
Malmös starke man, socialdemokraten och antisemiten Ilmar Reepalu, intervjuades idag i Ekots lördagsintervju. Som vanligt föreslår jag att ni lyssnar på hela avsnittet själva, men orkar ni inte med en halvtimme av landets mest påfrestande och tillgjorda politikerröst, vill jag lyfta fram ett par avsnitt ur intervjun.

Intervjuaren inleder med att fråga hur det kommer sig att han ständigt toppar listan som Sveriges mest omskrivna kommunalråd. Han börjar då lite förljuget med att säga att det kan bero på att han är socialdemokratisk gruppledare i Sveriges kommuner och landsting, men tillägger också, närmare sanningen, att det beror på att Malmö har problem. Själv skulle jag också kunna lägga till att det kan bero på att han med jämna mellanrum gör antisemitiska utspel om att stadens judar får förvänta sig attacker på grund av Israels politik, att den judiska gruppen är infiltrerad av SD osv.

Reepalu är idag 70 år, gick med i SSU 1958, och vi möter sålunda en socialdemokratisk dinosaurie. Han talar upprört om arbetslösheten, medan hans egna förslag för att bekämpa den mest verkar handla om olika stödprojekt från samhället, exempelvis byggandet av en "vänskapspark" i Rosengård.

Intervjun kommer sedan in på flyktingpolitik, och Reepalu inleder då, som den politruk han är, med att säga:
"Vi behöver, på lång sikt, en migration till vårt samhälle. Vi behöver fler människor. Vi har en situation med konflikter ute i världen, där vi ska se till att vi är ett asylland som hjälper människor i nöd."
Observera att detta kommer från mannen som ett par minuter tidigare hållit en lång, upprörd utläggning om arbetslösheten i landet. Av någon anledning behöver vi ändå fler människor. Men det kanske blir så efter alltför lång tid i politiken; han pratar om arbetslösheten för att kritisera Alliansen, och om behovet av flyktingar för att det är vad som skall sägas om man vill vara kvar i värmen. Han säger även att vi behöver en stor invandring för att behålla välfärden, vilket han förstås inte tvingas förklara ytterligare, men som ju trotsar både logik och forskning av exempelvis Tino Sanandaji.

Precis som många andra lokala Sjuklöver-politiker är han dock kritisk till att det kommer så många flyktingar till just hans egen kommun. "Det ansamlas väldigt mycket", som han själv uttrycker det. Det här resonemanget blir ju svårt att förstå, då dessa människor skall vara resurser, och Malmö därför borde ha Sveriges bästa välfärd. För att få bukt med de kommuner som säger att de inte klarar fler flyktingar föreslår Reepalu det som jag är säker på kommer att bli nästa steg:

"Jag tror vi har hamnat i en situation nu där man faktiskt är tvungen att införa en tvingande lagstiftning"

Kommuner som inte klarar fler flyktingar skall alltså tvingas att ändå ta emot fler. Det löser förstås inte dessa kommuners brist på bostäder och jobb, men då får åtminstone Reepalus kommun några färre.Mot slutet av intervjun tar man då upp Reepalus antisemitiska uttalanden. Många tror att det är en strategi för att flörta med stadens muslimer, medan jag själv mer lutar åt att han är antisemit på riktigt, kanske genom sitt baltiska ursprung. Och visst, han får gärna tro på judiska konspirationer och Israels ondska om han vill, men då tycker jag att han ska stå för det, och inte, som han även gör i den här intervjun, komma med de mest tillgjorda bortförklaringar. Samtidigt spelar hans inställning ingen större roll; fyller man på en stad med muslimer, får man på köpet misär, våld, kriminalitet - och antisemitism.


3 kommentarer:

  1. Tack för en bra sammanfattning - jag avstår från att lyssna på intervjun

    SvaraRadera
  2. Ja, du missade inte mycket. Som samhällsdebattör var jag ju dock tvungen att lyssna igenom det hela.. :-)

    SvaraRadera
  3. Jag skall kolla Mankells "Politik" på tvåan istället. Jag är ingen fan av Mankell, men jag skall ge den ett försök

    SvaraRadera