onsdag 23 januari 2013

Norge vill stoppa terrorturister
GP berättar idag:

"Den norska regeringen vill kunna straffa norska extremister som slåss mot norska styrkor i utlandet. Enligt ett förslag, som nu är ute på remiss, ska väpnade motståndsmän kunna dömas för landsförräderi. En ändring i den så kallade landsförräderiparagrafen skulle göra det möjligt att döma norrmän som krigar mot norska styrkor i utlandet till upp till 21 års fängelse för landsförräderi.
Det norska försvaret har tidigare bekräftat att norrmän deltagit i väpnade angrepp mot den internationella Isaf-styrkan i Afghanistan."

Detta förslag riktar sig alltså endast mot de fall där terroristerna direkt attackerar landets egna styrkor, vilket jag skulle tro utgör en bråkdel av de fall där norska eller svenska medborgare ansluter sig till terrorgrupper utomlands. Egentligen borde allt deltagande i terrorlistade gruppers aktiviteter kriminaliseras. Då allt fler muslimer blir svenska medborgare, kommer troligen dessa fall med jihadister med svenska pass också öka. Vi har hittills sett exempelvis algeriern Ghezali, som flögs med regeringsplanet från Guantanamo, och de två somalierna som arresterades av USA i Djibouti, efter att ha stridit med Al-Shabaab i Somalia. Det förekommer nu påtryckningar mot UD för att göra allt i sin makt för att få dessa frisläppta och återbördade till Sverige.

Ofta brukar dock dessa fall lösa sig själva på ett mycket bättre sätt, nämligen att terrorturisterna snabbt blir dödade på plats.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar