onsdag 23 januari 2013

Cwejman om integrationsdebatten
Som ansvarig för integrationsfrågor på tankesmedjan Timbro, och tidigare ordförande i Liberala ungdomsförbundet 2009 till 2012, är Adam Cwejman i högsta grad en del av det liberala etablissemanget. Idag skriver han dock ett inlägg på Newsmill, som innehåller kritik mot integrationsdebatten som även vi regimkritiker kan stämma in i.

"Tyvärr är integrationsdebatten i Sverige mer än någon annan behäftad med känsloargument och anklagelser om rasism som skrämmer såväl politiker som samhällsdebattörer."

Han tar sitt avstamp i Nyamko Sabunis avgång, en minister som själv blivit beskylld för rasism, när hon försökt tackla integrationsproblem:

"Men Sabuni insåg redan då att ett land som på kort tid blivit ett invandrarland måste omdefiniera sitt sätt att skapa samhällsgemenskap. Olika bakgrund och ursprung ställer oss inför nya samhällsutmaningar."

Detta lilla avsnitt är intressant, då det utan vidare avfärdar etablissemangets vanliga lögn; att Sverige alltid varit ett invandrarland. Självklart har det under Sveriges historia kommit människor från exempelvis Tyskland och Nederländerna, men det kan inte jämföras med den massinvandring vi idag har från mycket avlägsna kulturer.

Som liberaler är både Sabuni och Cwejman alltför handikappade av ideologiska skyddlappar, för att på allvar kunna ta upp den mängd problem som landets nuvarande invandring leder till. En liberals grundinställning måste alltid vara att predika fri rörlighet, mer som en teoretisk positionering, än realistiskt samhällsbygge.  Det är dock glädjande att till och med liberaler idag måste erkänna aspekter av debatten, som vi andra alltid kritiserat och därför hånats för.1 kommentar:

  1. Tja inget lär få mig att ändra min åsikt att svenska 'liberaler' är de största samhällsförstörarna som finns i vårt samhälle. Själv har jag vandrat den synnerligen omtalade och normala vägen; socialist - liberal - konservativ. I just Sverige anser jag att det är en rejäl kvalitetsstämpel på alla som utvecklat på samma sätt eller direkt blivit konservativa. Bland socialister och liberaler i Sverige finns inget som helst ansvarstagande för dagen eller morgondagen enbart ideologiska drömmar som för en realist är mardrömmar.

    SvaraRadera