fredag 18 januari 2013

Nu finns det inget norskt heller


Martin Aagård

Som vi tidigare sett här på bloggen (se tidigare inlägg) pågår en liten debatt i Norge om norskhet. Förekomsten av denna debatt har nu nått den svenska PK-dammen, som nu rycker ut för rätta norrmännen.

Aftonbladets ökände Martin Aagård skriver idag en liten krönika, i vilken slås fast att, precis som det inte finns något svenskt, finns det förstås inte heller något norskt.

"Det var en tid då det inte fanns något man ens med största vilja skulle kunna kalla ”norsk kultur”. Norge hade varit en del av Danmark sedan 800-talet och det ­avlånga landet var en fattig och mång­kulturell glesbygd som inte förenades av vare sig ekonomi, språk eller sedvänjor."

Jag tvivlar på att den norska glesbygden var särskilt mångkulturell, framför allt med dagens betydelse. Det är dock ett genomgående tema hos invandringshetsarna; Sverige och Norge har alltid varit mångkulturella, så en stor afrikansk och arabisk invandring är ingenting anmärkningsvärt.

Slutligen brister Aagård ut i fullständigt nonsens:

"Det är när ni gör upp med 1800-talets föreställningar som er kultur får ­någon betydelse över huvud taget. När ni ­duschar i influenser utifrån. Själv skrev Ivar Aasen mest på danska.
Det är dags att hitta tillbaka till det mångkulturella, kosmopolitiska land ni var innan den ”norska kulturen” uppfanns.
Låt Hadia Tajik hjälpa er på vägen.
Hon vet att kultur är samma sak som förändring.
Hon är min kultur­minister."

Norge måste alltså hitta tillbaka till ett mångkulturellt land som fanns innan norsk kultur "uppfanns". Och den som bäst kan göra det är förstås pakistanskättade muslimen Hadia Tajik.


3 kommentarer:

 1. Hur ska han förklara Naziockupationen av Norge om han menar, att Norge inte finns? Ingen hundraårig union med Sverige, som skulle brytas heller? Helt onödig, för varken Norge eller Sveriga finns eller har funnits, menar AB?
  Finns Danmark enligt AB? Fanns NaziTyskland? Finns AB? Den lever ju på statsunderstöd och i ett land, som inte finns enligt honom och andra, som andra kallar Sverige.
  Finns andra länder? Hur kan folk fly från länder, som inte finns och söka skydd i ett land, som inte finns? Om inga länder finns, så finns inga länder med problem och inga anledningar att lämna något land. Ingen har anledning att fly till ett annat land alltså. För finns inga länder med problem så finns ingen flyktorsak. Invandringen är utan orsaker.
  Varför ska just länder som ger andra skydd inte finnas? Hans resonemang haltar betänkligt.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Anonym 2: Jag var tyvärr tvungen att radera ditt inlägg. Försök att vara sakliga i era inlägg, och avstå från alltför mycket hat eller rena hot.

  SvaraRadera