tisdag 8 januari 2013

Per Ankersjö ger sig inte



 


Per Ankersjö (c), som gett det nya idéprogrammet ett ansikte, fortsätter idag på DNs debattsida att försvara sina förslag.

"När jag följer den livliga och spänstiga debatten kring Centerpartiets förslag till idéprogram känner jag mig trygg i vår slutsats att Sverige behöver mer idéburen och värderingsgrundad politik."

Det är lite festligt att han beskriver stormen mot programmet som en "spänstig och livlig debatt". Man skulle också kunna beskriva det som ett raseri av besvikelse mot den sista dödsstöten mot partiet. Ankersjö menar att det visar att det varit för lite visioner i svensk politik:

"Så pass lite att en före detta ledarskribent på en av landets största liberala tidningar inte förstår vad ett parti skulle ha att tjäna på att definiera visioner och värderingar som sträcker sig längre än till nästa statsbudget. För idéprogrammets syfte är inte främst att svara på frågan ”hur” vi ska lösa olika problem."

Jag anser nog att politik främst ska svara på just frågan hur vi ska lösa olika problem. Visst bör man även ha visioner och värderingar i sin politik, men de visioner som målas upp i idéprogrammet är så vansinniga, att några "hur" nog inte hade varit helt fel.

"Den som är intresserad av att ta sig an idéprogrammet på ett något mer seriöst sätt kan konstatera att många av de grundläggande värden som finns med i idéprogramsgruppens förslag har en lång historia i Centerpartiet. Motståndet mot överbeskattning och byråkrati fanns med redan 1910. Detsamma gäller viljan att ge stort utrymme för civilsamhälle och föreningsliv."

Nu är det ju inte motstånd mot överbeskattning och byråkrati, eller utrymme för föreningsliv, som orsakat stormen. Det vet rimligen även Ankersjö, men även han känner kanske att det är svårt att försvara fri invandring, månggifte och slopad skolplikt.

Egentligen är det här idéprogrammet ganska ointressant. Centern är idag ett ytterst litet parti, och detta program kommer knappast att bli implementerat som något sorts partiprogram. Det är dock inte säkert att Centern faller ur riksdagen, och partiet kan mycket väl bli stödparti till Socialdemokraterna efter valet 2014. Det, däremot, skulle nog vara den slutliga dödsstöten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar