söndag 20 januari 2013

Sifo januari: stabilt, men explosion i väster


Idag presenteras Sifos opinionssiffror för januari. Den riktiga oppositionen, SD, ligger, med en marginell nedgång, på en stabil nivå på 9,1%, och är därmed fortfarande landets tredje största parti och vågmästare.


S: 33,6 % (+1,5)
V: 4,6 % (-1,3)
MP: 9,0 % (-0,7)

M: 29,3 % (+1,1)
C: 3,2 % (-1,3)
FP: 6,2 % (+0,8)
KD: 4,5 % +0,9)

SD: 9,1 % (-0,9)
Övriga: 0,4 % (-0,3)
Blocken
Rödgröna: 47,2 %
Blå: 43,2 %
Blågula: 9,1%

 

Centern hamnar på 3,2%, vilket är den lägsta noteringen under Sifos 45-åriga historia. Partiets problem är ju inte bara det bisarra idéprogrammet i sig, utan också att det visat på sprickan i partiet. Själv undrar jag vilka dessa tre procent är, som av någon anledning tycker att Centern är det absolut bästa av samtliga partier. För SD skulle det dock vara en fördel om Centern blev kvar i riksdagen, eftersom Alliansen knappast kommer att få majoritet iallafall.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna går framåt. Roligt är att Vänsterpartiet nu börjar närma sig 4%-spärren. Detta parti måste ha Sveriges sämsta valarbetare. Egentligen borde de ha potential att tredubblas, med besvikna vänstersossar och en roll som motståndare till regeringen.

Oroväckande är att Vänsterblocket ligger ganska nära egen majoritet, och att SD därmed skulle förlora sin vågmästarställning. Själv tror jag att vi kommer att få åtminstone 15% 2014, men vi måste nu alla arbeta för att förverkliga detta!

 GP berättar också:

"Utöver det starka stöd som Sverigedemokraterna sedan tidigare haft i Skåne och Blekinge har partiet vuxit i Västsverige, där stödet nu är 14,6 procent. Till Västsverige räknas i detta fall inte Göteborg med kranskommuner, där SD-stödet är 7,7 procent."

14,6% är fantastiska siffror, då vi i omvalet 2011 fick 5,8%!

Patrik Ehn, Gruppledare Västra Götaland

Artikel i Aftonbladet
Artikel i GP
Artikel SvD
Artikel i DN
Artikel i Skånskan
Artikel i Fria Tider

7 kommentarer:

 1. Något stämmer inte med siffrorna inom parenteserna.
  Nedgångarna i vissa partier kompenseras inte av motsvarande uppgångar i andra. Summan av upp och nedgångar blir minus 2,4%?

  /Magnus

  SvaraRadera
 2. M har gått upp 1,1% och KD har gått upp 1,1% enligt vad jag kan se.

  /Magnus

  SvaraRadera
 3. Japp - det har du förstås alldeles rätt i - tack för påpekandet. Det visade sig att Aftonbladet hade fel - nu har jag korrigerat med SvDs siffra för Moderaterna.

  SvaraRadera
 4. Bättre KD kvar i riksdagen än C som Canghaiats av bondfångarna och transvestiterna runt Stureplan

  SvaraRadera
 5. Jo, fast båda partierna är ju betydelselösa. Det viktiga är att SD växer, och att M och S tvingas bilda koalition.

  Lite roligt för övrigt att socialdemokratiska AB ger M en nedgång på -1,1 och moderata SvD en uppgång på +1,1. De kanske har blivit så vana vid att förvanska nyheter och SD-opinion att det spårat ur...

  SvaraRadera
 6. http://www.tns-sifo.se/media/446730/vb_jan_2013_svd.pdf

  /Magnus

  SvaraRadera
 7. Tack Magnus. Jag kan inte låta bli att fascineras av att V inte får mer än 4,6%. Som jag sa, de har en bekväm position i opposition, och det måste finnas många sossar som anser att partiet gått till höger. Tänk om de någon gång kunde åka ur riksdagen...

  SvaraRadera