måndag 14 januari 2013

Yougov: 12,5%
Sverigedemokraterna fortsätter sin stadiga klättring uppåt i opinionen och får idag av institutet Yougov 12,5%, en ökning med 1,6%. Den rödgröna oppositionen ökar sitt försprång och får stöd av 45,8% mot Alliansens 41,3%, vilket som vanligt ger SD en stabil vågmästarroll.

Det är uppenbart att media fortfarande inte har kommit över att deras gamla filmsnutt inte sänkte partiet. Det är numera kutym att vid varje opinionsundersökning skriva "trots skandaler", och Metro vill inte vara sämre:

"Trots en rad skandaler går SD fram 1,6 procentenheter. Partiet är i Yougovs mätning mer än dubbelt så stort som vid riksdagsvalet 2010.
– Vi var många som trodde att skandalerna skulle undergräva SD:s ambitioner att bredda väljarstödet. Men väljare som har funderat på att ta steget över till SD kan ha dragit öronen åt sig, säger Peter Esaiasson, statsvetare vid Göteborgs universitet."

Det är också fascinerande att man hårdnackat vägrar inse att SDs väljarstöd faktiskt kan bero på att många väljare uppskattar partiets politik, inte minst i invandringsfrågan. Man snuddar dock vid en relaterad anledning:

"För första gången menar fler att Sverige är på väg åt fel håll än de som menar att vi är på rätt väg."

Reinfeldt backar i Metros mätning
De tre blocken utkristalliseras

Artikel i Aftonbladet
Artikel i SvD
Artikel i Fria Tider

13 kommentarer:

 1. Om jag är en medelsvensson så kan jag meddela Peter Esaiasson att det är rätt länge man kan gå och inte tro sina ögon/öron då det gäller de svenska politikerna. In i det längsta så tänker man att "de BARA MÅSTE fatta vad de håller på med och GÖRA något!". Sedan en dag ger man upp och just inget kan få en att rösta på någon av de sju en gång till.

  SvaraRadera
 2. Nej, när man väl öppnat ögonen är det svårt att stänga dem igen. Jag tror att det är mycket få som en gång hittat in i SD-värmen, som sedan lämnar den igen.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Intressant, Mikael. Det brukar ju anses att vadslagningsfirmorna är mer träffsäkra än opinionsinstituten. Själv tror jag att 20% kan vara lite väl optimistiskt - mitt stalltips är 16,9%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om SD 2014 får över 20% finns det en chans jag kan stanna kvar i landet. Om SD får över 25% så kommer jag återfå min framtidstro för detta land. De har ju gått som en raket, kommer nog bli avgörande att se var som händer kommande halvår, kommer det fortsätta ungefärlig samma takt eller stanna av? Viss avmattning kommer det att bli eftersom 1.9%/mån är orimlig fram till valet, men runt 0.5.- 0.8% i genomsnitt per månad.Ska bli spännande, ibland önskar man att man kunde se framtiden.

   Radera
 5. M:s ledare Fredrik är "för feg" när det gäller att diskutera
  seriös invandrarpolitik. Tala om för svenska folket vad det egentligen kostar, och blunda inte för den ökade brottsligheten, kostnaderna för den, lidanden mm, och visa även statistik på den.

  Sen.., vad är det för idioter som kommit på att så fort man diskuterar invandring så är man rashatare, nazist mm.
  En sådan diskussion behöver inte vara negativ som alla tycks tro, den skulle säkert vara bra för alla parter.

  Stå på dej Jimmy, fortsätt diskutera, det tror jag gagnar
  svenska folket, och Fredrik, fortsätter du "fega ur" tappar du min röst 2014.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Nej, var Moderaterna står idag är väldigt svårt att säga. Att Reinfeldt står för massinvandring borde dock vara höjt över varje tvivel, sett till hans gärningar och retorik. Hur nöjda är egentligen M-väljare med uppgörelsen med MP?

  SvaraRadera
 7. Hej anonym!

  Det är nog så att man undrar om inte Fredrik R har dolda intressen angående hans hållning i frågan. Han polar med Henrik Borseius som är koncernchef för Attendo och verkar intresserad av både asylboenden och billig arbetskraft.

  http://www.attendo.com/sv/start/Subpage/Styrelsen1/
  http://www.expressen.se/nyheter/reinfeldts-radgivare-gor-skandalklipp/
  http://www.skanskan.se/article/20121113/HASSLEHOLM/711129931/-/attendo-vill-oppna-asylboende-i-trobeck
  http://www.kristianstadsbladet.se/hassleholm/article1746298/Attendo-vill-oppna-asylboende-i-Vittsjo.html
  http://www.sydsvenskan.se/skane/nya-asylboenden-planeras-i-skane/

  /Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henrik Borelius ska det vara. Jag lider nog av lättare dyslexi tyvärr.

   /Magnus

   Radera
  2. Jag har lite svårt att läsa det där. Ska det verkligen stå att man öppnar upp asylboenden? Det måste väl stå att vi ska öppna upp fler ålderdomshem och dagis, för det är ju sånt vi behöver mycket mer av i landet. Asylboenden är det absolut sista vi behöver…. :)

   Radera
  3. En gissning är att asylboenden är mer lukrativa, då det inom den verksamheten inte verkar finnas några som helst spärrar.

   Radera
 8. Och sen kör vi allt i räntesnurra* vilket levererar en jättevinst som investeras i långvård, hemspråk och burkinisimning för Ekumeniska Skäggbarnsförbundets Befrielserörelse EBS med bidrag från Arvsfonden, Tankesmedjan Timbro och Ungdomsstyrelsen. Även detta går naturligtvis med stor vinst och snurras ett varv till och vi(*) kan leva våra sista dagar i ett sanslöst överflöd alstrat av en perpetuum mobile giganticum vars patentinkomster genererar ett negativt friktionsmotstånd vilket leder till att systemet överlever både nästa istid och de tre nästföljande domedagarna...

  http://www.svd.se/naringsliv/branscher/vard-och-bioteknik/attendo-vann-mot-skatteverket_7734758.svd

  *15% var lite väl...
  *?

  /Magnus

  SvaraRadera