lördag 9 februari 2013

Arbetsförmedlingen i Etiopien
Denna nyhet har redan tagits upp i många fria medier, men eftersom jag också har lite tankar kring det hela, tar jag upp den även här.

"Arbetsförmedlingen ligger i startgroparna för att öppna kontor i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. I ett pilotprojekt ska arbetsförmedlare på plats förbereda de somalier som har fått uppehållstillstånd i Sverige som anhöriginvandrare men ännu inte kommit hit."

Om man vill se det i ett positivt ljus, kan man förstås tycka att det är bra att man förbereder personer som ändå skall komma hit i god tid. För att tycka så krävs det dock att man har ett fast grepp om sina rosafärgade pk-glasögon.

Vill man istället se realistiskt på det hela, finns det hur mycket som helst att invända. Till att börja med tycker jag inte alls att det är självklart att somalier måste söka sig just till Sverige. Det första felet är förstås att någon i familjen fått uppehållstillstånd här, och följden då blir att resten måste komma hit. Om familjeåterförening är viktig, skulle det vara naturligare att den skedde i Etiopien. Då kan man invända att Etiopien är ett fattigt land, och att dessa somalier skulle ha bättre möjligheter här. Visst, men inte ens från officiellt håll är olika nivåer i levnadsstandard ett skäl för asyl.

Sedan är knappast den svenska Arbetsförmedlingen en mästare på att förmedla arbeten, särskilt inte arbeten som inte finns. Myndighetens uppgift verkar idag främst vara att agera som kontrollinstans för att a-kassa och socialbidrag skall kunna betalas ut. Dessutom är det svårt att tro att somaliers främsta hinder för att arbeta här är att de inte snabbt nog blivit inskrivna på Arbetsförmedlingen. Att det inte handlar om att skaffa arbete bekräftas av följande uttalande:

"Vi vill framförallt informera de här individerna att när de kommer till Sverige kan de få hjälp av Arbetsförmedlingen, och att vi kan bidra med insatser under två år på heltid,"

Ja, det är inte särskilt märkligt att vi har bland världens högsta skatter i Sverige. Vi skall alltså ta hit individer som inte kommer att arbeta, men vi har iallafall resurser att "bidra med insatser" under två år på heltid.

Bortsett från de konkreta aspekterna, vittnar denna satsning på hur fullständigt grotesk den svenska politiken är. Vi skall nu alltså redan på plats börja med "insatser" för svårintegrerade grupper. Det är märkligt att detta behövs eftersom det alltid hävdas att människor bara dyker upp vid våra gränser, vilket vi inte kan göra något åt, och det blir extra märkligt eftersom dessa personer utmålas som resurser. Hur värdefull är man för ett land om man först behöver insatser i hemlandet följt av ytterligare två år av insatser här? Borde inte Arbetsförmedlingen först försöka lösa sin uppgift att hjälpa svenskar till arbete, en uppgift man är långt ifrån att klara av idag?

Artikel och ljud i SR
Artikel i SvD
Artikel i Aftonbladet
Artikel i Skånskan
Artikel i DN
Artikel i Fria Tider

15 kommentarer:

 1. Edward Ulfertz9 februari 2013 15:23

  Bra skrivet!

  SvaraRadera
 2. Kan vara värt att påtala att detta sker samtidigt som AF uppmanar svenska ungdomar att söka jobb utomlands!

  SvaraRadera
 3. Tack Edward!
  Anonym: Tja, målet är ju att byta folk i landet, så det är ju logiskt...

  SvaraRadera
 4. Det här var rätt väntat.

  Etnologen Karl-Olov Arnstberg skriver om ett liknande projekt på 1970-talet i sin bok "Svenskar och zigenare", som gjorde att etablissemanget skällde honom för rasist. I "Sverige och invandringen" sammanfattar han i ett kapitel zigenarprojektet, som gick ut på att ett femtiotal utomnordiska romer(zigenare med den tidens språkbruk) skulle få förmånen att komma till Sverige och "bli svenskar".

  Arnstberg citerar expertgruppen som hade politikernas uppdrag: -Eftersom verksamhetens syfte samtidigt är rent humanitärt är det angeläget att inte endast välja ut dem som på grund av lämpliga förkunskaper kan antas ha möjligheter att relativt snabbt anpassa sig till arbetsmarknaden eller som på grund av ålder har lättare att tillägna sig kunskaper för att kunna ta arbete. Även totalanalfabeter, varmed förstås personer, som inte är så elementärt räknekunniga att de kan siffrorna och klockan, och äldre personer bör ingå bland dem som tas ut för överföring.

  Arnstberg menar att zigenarprojektet "visar dels på den välvilja som länge var typisk för svenska myndigheter, dels på ett etnocentriskt förhållningssätt där politiker och tjänstemän aldrig egentligen ifrågasätter tanken att Sverige nog är så nära himmelriket som man kan komma på jorden."

  SvaraRadera
 5. Instämmer med blogginlägget!

  SvaraRadera
 6. Problemet nu är ju att det inte längre handlar om ett femtiotal personer; dagens experiment omfattar ju tiotusentals personer varje år. Om denna etnocentrism skriver jag lite här:
  http://tobbesmedieblogg.blogspot.se/2012/12/elitens-rasism-och-sveriges-forfall.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så är det säkert bland kulturelit och unga politiker. Jag börjar också misstänka mer och mer, att baltutlämningen spökar i det undermedvetna hos lite mer erfarna politiker, ju längre denna självutplåning tillåts fortsätta.

   Radera
 7. Ekoinslaget var ju mycket mer belysande än det korta referat som TT sammanställt till tidningarna. Det verkar finnas journalister på radion som drivs av ambitionen att visa hur det verkligen ligger till.

  "Somaliska organisationer i Sverige har tidigare uppmanat svenska myndigheter.." - kraven börjar tidigt

  Det är kanske småaktigt att prata om pengar i sammanhanget - trycket på kommunerna är allt annat än ekonomiskt, och regeringen tar av pengar från biståndet - men för 4000 anhöriginvandrare får kommunerna 2000 Mkr/år i grund- och schabloersättning av staten. Övriga kostnader, för t ex sjukvård, som en kommun kan styrka, ersätter staten också.

  Skall alla 4000 dessutom in i Arbetsförmedlingens etableringsprogram kostar det staten ytterligare 900 Mkr.

  Det finns pratiskt nog redan somaliska arbetsförmedlare (eller skall vi säga - med nyspråk - svenska arbetsförmedlare som talar somaliska). Och så fort man lärt sig lite svenska, kan man få uppdrag som tolk. Tolkarna kommer ändå inte att räcka till; ett framtidsjobb.

  Ja, de flesta anhöriginvandrarna får nog jobb på arbetsförmedlingen, skulle jag tro. Många "värdar" blir det.

  SvaraRadera
 8. Är det någon som hört talas om vilket land vi ska placeras i?
  Det kunde ju vara bra att ligga lite före med språkstudier och sånt.

  /Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar det också för jag förväntar mig att med fri invandring det också blir fri utvandring (dvs. frihet att bosätta sig utomlands utan att fortfarande vara skattskyldig här)

   Pensionär

   Radera
 9. Kan tiden som inskriven i Etiopien tillgoräknas och ge kortare tid innan de hamnar i FAS-3 när de kommer till Sverige?

  SvaraRadera
 10. Nej, tydligen kan denna tid inte dras av.

  SvaraRadera
 11. De är rädda att SD ska bli för stora, så de måste importera röstboskap för framtida val.

  SvaraRadera
 12. Din bästa artikel Tobbe, och verkligen belysande hur absurt allting blivit. Jag är så trött på detta nu, kan det inte bli september 2014 nu på en gång ? Allt pekar mot en jordskredsseger för SD.

  SvaraRadera
 13. Hade varit kul med val idag men ju fler dumheter, ju fler röster till SD. Tycker synd om de arbetslösa i sverige, tycker synd om pansionärerna och inte minst synd om brottsoffer som blir pissade på dagligen. Landsförädare, finner inga ord!!

  SvaraRadera