måndag 11 februari 2013

"Balkanmoderater" avvisar visumkravBland alla de som söker asyl i Sverige kommer varje år också några tusen personer från före detta Jugoslavien, personer som saknar varje asylskäl. Under utredningstiden, innan de kan utvisas, vistas de här till stora kostnader. Med anledning av detta har Tobias Billström (m) ibland lyft frågan om man inte borde återinföra visumkrav för dessa länder. En grupp, bestående av jugoslaviska moderater och som kallar sig "Balkanmoderaterna", vänder sig idag mot detta, i en liten text fyllt av de vanliga flosklerna om öppenhet och frihet.

"Låt oss inte bygga upp de murar som vi genom idogt arbete lyckats riva ner. Låt oss istället fortsätta med att riva de återstående murarna, jobba för en utökning av EU och sprida våra budskap om tillväxt, fred och frihet."


Det är egentligen ganska märkligt att ett svenskt parti nu börjar delas in i etniska undergrupper, som tydligen till och med har valaffischer på hemlandets språk. Även om Balkanmoderaterna använder sig av den vanliga öppenhetsretoriken, handlar det egentligen mycket om deras eget ursprung:

"Viseringsfriheten välkomnades 2009 av många, inte minst av oss som har släktingar och vänner i något av länderna som påverkades av beslutet. Våra nära och kära kunde nu resa hit på besök utan att behöva genomgå en krånglig och kostsam viseringsprocess. Affärsmänniskor kunde utan problem resa runt om i Europa för att knyta kontakter och bidra till både Balkans och Europas tillväxt. EU kunde öka sitt anseende bland dessa länder vars medborgare i många fall kunde besöka ett EU-land för första gången i sitt liv. Väldigt många var glada för det."

Det största problemet med både Billströms utspel och dessa Balkanmoderaters inlägg är att man inte vågar beröra vad det faktiskt handlar om, nämligen romer. Självklart var fri rörlighet mellan Europas länder en bra idé för några decennier sedan, men Europa har förändrats sedan dess. Med nya medlemmar som Rumänien och Bulgarien, tillsammans med visumsfrihet för övriga Balkan, leder då den fria rörligheten till att dessa länders romska medborgare ser en möjlighet att utnyttja systemet i exempelvis Sverige. På samma sätt har det blivit ett problem att ett europeiskt pass mycket väl kan innehas av en islamist eller terrorist, som med detta lätt reser runt i världen, bland annat till USA.Så länge som Moderaterna vägrar att tala klarspråk om vad visumfrågan egentligen handlar om, förblir deras inlägg ointressanta.
4 kommentarer:

 1. "EU kunde öka sitt anseende bland dessa länder..." - den var bra!

  SvaraRadera
 2. Haha - ja. De vill ju inget hellre än att bli medlemmar av EU, så så illa är nog inte det där anseendet.

  SvaraRadera
 3. Detta visar tydligt var dessa balkanmoderaters främsta lojalitet ligger, och det är inte hos Sverige och svenskarna.

  SvaraRadera
 4. Hej Tobbe, kul att du tar upp vår artikel!

  Det är ingen tvekan om att det primärt handlar om romer från balkan som söker asyl, dock var det inget som vi fokuserade på i den begränsade artikel som vi fick till.

  Problemet är inte romerna i sig, problemet är den invandrings- och integrationspolitik som förs idag. Det är inte ok att folk från balkan som inte kommer att få asyl kan stanna 4-8 månader på skattebetalarnas bekostnad. Vi har mycket att lära från både Schweiz och Österrike när det gäller behandling av asylsökanden från balkan; i dessa länder tar det max en vecka, sen är ärendet klart (vilket medfört att de har få asylsökanden).

  Ett återinförande av visumkravet skulle inte minska inflödet av asylsökanden nämnvärt, det skulle bara gynna människosmugglare. Det skulle dessutom gynna negativa politiska krafter på balkan som tveklöst skulle öka spänningen i ett område som redan genomlevt förödande krig.

  Glöm inte bort grunden till EU; det är ett fredsprojekt och något som vi i Sverige har en tendens att glömma bort.

  Mvh
  /David

  SvaraRadera