lördag 16 februari 2013

Fina gröna ungdomarTre representanter för Grön Ungdom publicerar idag ett inlägg på Newsmill. Deras grundpoäng är att svenska folket blir alltmer positivt till invandring, och att Tobias Billströms valutspel därför går emot "folkviljan". Vi kan nog gissa oss till att de normalt sett inte tycker att denna folkvilja spelar någon större roll, men här tycker sig ha hittat något som liknar ett argument. De trasslar direkt in sig i motsägelser när de menar att Billströms utspel både går emot folkviljan, men samtidigt är ett utslag av populism:

"Moderaterna säger sig ha lyssnat på människors oro. Ett märkligt påstående med tanke på att färre än någonsin vill se minskad invandring. Snarare handlar det om att Moderaterna sätter populism före en seriös debatt om migration och integration."

Troligen är de så vana vid att kalla invandringsdebatt för populism, att de inte märker att detta inte går ihop. På samma sätt menar de med "seriös debatt" antagligen helt enkelt endast rop på ökad invandring. Sedan släpper man loss önsketänkandet och flosklerna:

"Att invandring är en stor vinst för både mottagar- och avsändarland verkar helt ha gått förbi i den svenska debatten om migration. Den leder till nya innovationer, ökat bistånd, att företag bättre kan få den kompetens de efterfrågar och framförallt; att mänskligt lidande reduceras. I antologin Lyckad Invandring har tankesmedjan Fores sammanställt texter från några av Sveriges främsta forskare på områdena migration och integration. I boken visas på goda exempel av invandringen, allt ifrån hur lyckad integrationen blev av somalier i Minniapolis i USA till hur bra vissa delar av Sverige lyckas med integrationen och vilka positiva effekter detta har fått för samhället i stort."

Rutinmässigt slås alltså fast att invandringen är en vinst för mottagarlandet, men de argument som sedan följer är tämligen löjeväckande. Leder till nya innovationer? Vilka då? Hur då? Är "ökat bistånd" någonting positivt? Det kan vi väl i så fall öka iallafall?

En påstått lyckad integration av somalier i Minneapolis i USA är alltså ett argument för att ha en stor somalisk invandring till Sverige? Vill Miljöpartiet nu sträva efter ett amerikanskt samhälle, eller är det möjligen ett litet halmstrå, då man inte hittat några positiva effekter här? Att man sedan inte ens kan stava till staden man ser som en stor förebild förtar ytterligare kraften i det argumentet.

"Andra argument mot en friare migration är att integrationen skulle ha misslyckats. Istället för att se mottagandet som problemet ses de nyanlända som felet. Färre nyanlända som lösning blir då en lätt slutsats att dra. Att till exempel ökade möjligheter till undervisning på modersmålet leder till att individen både lär sig bättre svenska och hänger med i utbildningen bättre ignoreras totalt av moderaterna."

Nej, i Miljöpartiets värld har den invandrade individen förstås inget eget ansvar; varje misslyckande beror på samhället och möjligen på svenskarna. Ja, det är en mycket lätt slutsats att dra att volymen på invandringen spelar roll för integrationen. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att det är självklart att det är lättare att integrera 5 000 personer än 100 000.

Det bisarra kravet på att skolundervisning inte längre skall bedrivas på svenska, utan på ett hundratal invandrarspråk, står faktiskt i MPs partiprogram. Det skulle vara mycket intressant att höra hur de tänkt lösa det praktiskt och ekonomiskt, samt inte minst vad det skulle få för följder för framtidens samhälle. Ännu mer spännande skulle det vara att få veta hur det skulle leda till att individen lär sig bättre svenska.

"Att de inte vill ta en saklig debatt om migration och integration, där forskning och konstruktivitet präglar debatten, är nämligen inte bara tragiskt för de människor som skulle drabbas av en ännu hårdare migrationspolitik. Utan för samhället i stort som går miste om de viktiga resurser som dålig integration och en restriktivare migration leder till."

Har Miljöpartiet, eller övriga Sjuklövern för den delen, kännetecknats av en saklig debatt om migration och integration? Nej, man har gjort allt för att tysta meningsmotståndare, och på olika sätt se till att debatten blivit så osaklig som möjligt. När man, som dessa tre gröna ungdomar, slänger in ett "viktiga resurser" här och där, är frågan om man överhuvudtaget vill ha en saklig debatt.

12 kommentarer:

 1. Lysande Tobbe!!! Jag älskar när du klär av etablissemangets floskelmaskiner. Det känns lättare att andas efteråt.

  Och "Minniapolis"....hahahaha, så underbart!

  SvaraRadera
 2. Haha, tack! Vi oppositionella får hjälpa varandra att andas!

  SvaraRadera
 3. Hjälp att andas? Du ger ju för fan mun mot mun!! tack så hemskt mycket tobbe! kom ihåg att borsta innan bara ;) minniapolis hahahaha
  // Emil

  SvaraRadera
 4. Haha, ni är för sköna, kära läsare...

  SvaraRadera
 5. Om miljöpartisternas åsikter om miljön är lika verklighetsbaserade som deras åsikter om invandring och integration så ska man nog inte rösta på dem om man vill värna om miljön.

  SvaraRadera
 6. Nej, genom deras övriga åsikter blir ju deras miljöfrågor närmast irrelevanta. Jag skulle gärna se att SD lite mer lyfte fram även miljöfrågor - då skulle MP bli helt irrelevanta.

  SvaraRadera
 7. Dessa ungdomar måste nog ut i arbetarlivet först och främst dom är inte ens trovärdiga i dagens läge...

  SvaraRadera
 8. Nej, om man är lite fördomsfull (och det är man ju ibland) och tittar på bilden, så känns det inte som om de varit med om så mycket...

  SvaraRadera
 9. Lyckad integration i Minneapolis? Skojar dom? Integrationen av somalier i Minneapolis är bara lyckad om man jämför den med integration av Somalier i Sverige och endast då.

  Ser man den för sig själv, och detta utan att ha några högre krav på integration, är en katastrof. Jag minns inte siffrorna i huvudet men bara för någon lyckas bättre än oss innebär det inte att de har lyckats.

  SvaraRadera
 10. Ja, det är ytterligare ett faktum jag kanske borde tagit upp. Detta argument har för övrigt Tino Sanandaji sågat med rena siffror, som just visar att somalier även i USA har högst arbetslöshet (jag har ett tidigare inlägg om det), lägst löner osv. Dock gör ju bristen på socialt skyddsnät att några fler ändå söker arbete - här behövs det ju liksom inte...

  SvaraRadera