lördag 16 februari 2013

"Näthatarna som dyrkar Avpixlat"


Mats Dagerlind, Avpixlat, och Sakine Madon debatterade näthat på Publicistklubben.
En klarsynt Mats Dagerlind debatterar med en saklig Sakine Madon
och en sjövild Katarina Mazetti
För några dagar sedan genomfördes en debatt kring näthat, arrangerad av Publicistklubben. Många ur medieetablissemanget hade helst sett en ryggdunkarfestival mellan likasinnade, men till slut blev även en oppositionell röst inbjuden, Avpixlats Mats Dagerlind. En avvikande röst var en för mycket för Åsa Linderborg, som då drog sig ur. För oss som såg debatten framstod förstås Mats Dagerlind som vinnaren, men även Sakine Madon framstod som resonerande och saklig. Det kan dock ha varit Katarina Mazettis sista uppdrag för eliten.

Idag publicerar dock Sakine Madon ett mindre sakligt inlägg i Expressen, under rubriken "Näthatarna som dyrkar Avpixlat".

Jag har några invändningar redan mot rubriken. Till att börja med är den sedvanliga sammanblandningen mellan riktiga näthatare, som kommer från alla politiska läger, och kritiska röster, ohederlig. Vi fördömer alla som skickar sexuella och hotfulla meddelanden till journalister, debattörer eller politiker. Dessa individer har troligen någon annan problematik, som inte har något att göra med den kritik mot etablissemanget och invandringspolitiken som vi andra har.

Sedan skulle jag inte säga att vi "dyrkar" Avpixlat eller dess krönikörer. Däremot uppskattar vi sajten enormt, eftersom det är en stor och utmärkt källa till nyheter och inlägg som saknas i de etablerade medierna. Avpixlat är också ett fantastiskt diskussionsforum, där tusentals människor har möjlighet att kommentera och diskutera med varandra. Visst domineras kommentarsfältet av likasinnade, men även vi regimkritiska kan behöva lite ryggdunkar ibland. Sedan skulle jag vilja påstå att exempelvis Mats Dagerlind håller en nivå som skribent som ligger skyhögt över så gott som samtliga pk-krönikörers. Det händer ofta att jag inte instämmer i det som skrivs på Avpixlat, men dess existens är helt nödvändig i det svenska debattklimatet.

Tydligen har Sakine Madon fått mottaga en mängd mindre trevliga mail, varav många riktar in sig på hennes muslimska bakgrund. I själva verket säger hon sig inte alls vara troende, men idiotiska och hotfulla mail är fel oavsett.

"Det är ingen slump att Sverigedemokraterna och Avpixlat riktar udden mot muslimer. De vet att det finns människor där ute som är rädda för islam eller samhällsförändringar."

Detta är ett vanligt påstående, som bottnar i vad jag tror är en uppriktig missuppfattning; att SD utsett "muslimer" som en syndabock, att skylla alla problem på, för att locka röster. Till att börja med är det ideologin islam vi ser som ett hot, inte varje enskild muslim. Att vi idag har en enorm invandring av främst muslimer gör förstås att invandringsfrågan har beröringspunkter med invändningar mot religionen. Islamisering är inte vilken "samhällsförändring" som helst, som datorisering eller globalisering, utan ett reellt hot, som faktiskt går att motarbeta. Sveriges invandring är mycket extrem och mycket onaturlig, och inte alls någon följd av globalisering, eller en ny, öppen, och spännande tid.

För att sammanfatta: att skicka hotfulla mail till Sakine Madon, eller någon annan, är förkastligt, kontraproduktivt och idiotiskt. Kampen mot medieetablissemanget, islamiseringen och massinvandringen måste dock gå vidare, och då på ett så intelligent och produktivt sätt som möjligt.

4 kommentarer:

 1. Det är nog inte helt otroligt att många som hotat henne, efter debatten hos Publicistklubben i synnerhet, låtsats vara SDsympatisörer för att skrämma henne tillbaks till PK. Hon var som sagt sakligt på ett sätt som inte vänsterns fotsoldater tål.

  SvaraRadera
 2. Tja, svårt att säga...Egentligen skulle jag inte vilja sortera in äkta nathätare under någon ideologi, då det verkar vara något annat som drivar dem...

  Jag tror att många SDare retar sig på exempelvis Åsa Linderborgs alster - men därifrån till att skicka hot med sexuellt innehåll...nej, det har inte mycket med SD att göra.

  SvaraRadera
 3. Näthat Schmäthat!

  SvaraRadera
 4. Jag tycker Sakine gör en bra analys av sin situation i expressenartikeln.

  Strongt av henne att offentligt gå ut med att hon inte är troende trots sitt muslimska arv, eftersom tron/trosbekännelsen är Islams första och viktigaste grundpelare och att därmed en 'icke troende muslim' torde vara en motsägelse

  SvaraRadera