måndag 4 februari 2013

Ilmar Reepalu avgår
Så var det då äntligen dags; Malmös starke man Ilmar Reepalu (s) avgår, efter 20 år på posten som kommunstyrelsens ordförande. Man kan säga att det inte var en dag för tidigt, eftersom han administrerat stadens förfall, med något enstaka klagorop om att man får för många flyktingar. Som den antisemit han är, har han dock mest varit intresserad av att demonisera stadens judar, bland annat genom att hävda att den judiska gruppen har "infiltrerats" av Sverigedemokraterna. Rimligare vore att anta att stadens judiska invånare, precis som många andra, är förfärade över stadens utveckling, och anser att SDs politik har svaret. De judiska invånarna är ju dessutom måltavlor för antisemitismen hos den växande muslimska befolkningen.

Jag tycker att man skall kunna ägna sig åt politik hela livet, och att hög ålder inte bör vara ett hinder för engagemang. Man kan dock fundera på om inte en person som gick med i SSU 1958 borde lämna över till en ny generation. Följande uttalande i dagens Aftonbladet förstärker denna bilden av en man från en annan tid, som gjort sitt:

"Som student engagerade han sig mot världsfattigdom och Vietnamkriget – och gjorde utställningar om miljöförstöring som uppmärksammades av Olof Palme."

Överhuvudtaget är det skönt att 40-talist-generationen nu äntligen släpper taget om det svenska samhället. Jag talar nu om 40-talisterna i maktställning, inte om de sverigedemokrater som kommer från denna generation, då de uppenbarligen oroar sig för framtiden, och dessutom förmått ansluta sig till ett modernt parti. Som grupp betraktad har den dock innehållit många osunda värderingar och individer. För några veckor sedan sa vi adjö till kårhusockupanten Anders Carlberg, idag till Ilmar Reepalu, och snart kanske även exempelvis Mikael Wiehe och Katarina Mazetti drar sig bort från offentligheten. Det kommer då bli lite lättare att andas, när bisarra idéer från 1968 inte längre ligger som en filt över debatten.

Artikel i Aftonbladet
Artikel i Skånskan
Artikel i DN
Artikel i GP
Artikel i Skånskan II1 kommentar: