lördag 9 februari 2013

Krönikan vi aldrig trodde vi skulle få se II


"Glöm inte det goda, fina hatet"



Någonting verkar ha hänt idag i debatten kring "näthatet". Är det en utsträckt hand från etablissemanget vi ser?

Först skriver Fredrik Virtanen om hur även Pk-krönikörer har ett ansvar för hur tonläget skruvas upp, och nu berättar den borgerliga Paulina Neuding om hatet från vänster.

"Näthat och hot för människor som är verksamma i den offentliga debatten håller på att bli ett stort problem, det är helt sant. Men när Uppdrag granskning tog sig an detta i onsdags var perspektivet nästan helt begränsat till kvinnor som attackeras för att de har vänsteråsikter.
Näthat, kan jag meddela, drabbar även kvinnor som inte är vänster. Det är likheten. Den slående skillnaden är att hatet från vänster ofta letar sig in i etablerade sammanhang."

”Hatet från vänster är värst,” sade hon när vi sågs i veckan. ”Man ser det som att man har ett moraliskt företräde, att man kan vräka ur sig vad som helst.”

Här är Neuding någonting mycket viktigt på spåren. Hätska vänstermänniskor är så övertygade om att de står på det godas sida, att alla spärrar släpper. Eftersom det dagligen trumpetas ut hur hemska sverigedemokrater är, känner sig dessa människor berättigade till vilka grovheter, hot och våld som helst. Man skulle kunna säga att hatet från sverigevänner kommer underifrån, och är en reaktion på hur man tystas och hånas i offentligheten, medan hatet från vänster kommer uppifrån, och legitimeras av etablissemanget. Det är ingen slump att just SDs företrädare är de politiker som utsätts för flest hot. På samma sätt dyker det ofta upp vänstermänniskor för att störa SD-möten, medan det omvända aldrig sker.



Neuding ger sedan ett flertal exempel på hur näthat drabbat henne och andra borgerliga debattörer, och sammanfattar slutligen:

"Så ser hatet från vänster ut. Det goda, fina hatet, det som drabbar män och kvinnor för att vi inte är tillräckligt pacifistiska, queer, feministiska eller bara vänster."

14 kommentarer:

  1. Jag tror inte att det i första hand är för att de ser sig som "goda". Jag tror att de faktiskt hatar den andra sidan "på riktigt" och ger uttryck för det.

    SvaraRadera
  2. Simon Fors hade säkert varit ett klart uteslutningsärende om han tillhört SD. Men inte nu när han är vänsterpartist?

    SvaraRadera
  3. Kanske, men jag tror att det främst handlar om inlärt hat, då olika åsikter kring invandringsvolymen faktiskt inte logiskt kan generera så mycket hat. Här menar jag att de etablerade medierna har ett stort ansvar för demoniseringen.

    SvaraRadera
  4. Nej, Simon Fors fick hålla på väldigt länge innan någon ens halvhjärtat tog honom i örat. Och även nu får han mycket stöd för att han är lite radikal...

    SvaraRadera
  5. Bra resonerande. Tack Tobbe!

    Jag är influensasjuk och orkar inte läsa annat än dina fantastiskt selekterade samhällskritiska godbitar.

    SvaraRadera
  6. Varför tror du att s k sverigevänner hatar ("hatet från sverigevänner kommer underifrån")?

    "Sverigevänner" är inget bra epitet på dem som är missnöjda med regeringens politik och den rödgröna oppositionens politik. Man kan väl inte tro att alla 80-90 % av väljare som kan tänka sig att rösta på alliansen eller de rödgröna är ovänligt sinnade till Sverige?

    SvaraRadera
  7. Nej, jag tycker inte själv att det är ett bra ord, men jag saknar något bättre. Tänkte först skriva "högerextremister" inom citationstecken, men det är ju än mer missvisande. Jag skulle även kunnat skriva sverigedemokrater, men alla som har en oppositionell uppfattning om mångkultur tillhör ju inte nödvändigtvis vårt parti.
    Jag efterlyser ett bra ord för oss "sverigevänner/högerextremister/patrioter"....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ordet du söker...varför inte helt enkelt bara "Svenskar"??

      Radera
    2. Bra förslag när nu "verklighetens folk" är upptaget av KD.

      Alltså: "Man skulle kunna säga att hatet från vanliga svenskar kommer underifrån, och är en reaktion på hur man tystas och hånas i offentligheten..."

      Sådärja!

      Radera
    3. Tack för era förslag! Det finns ju dock fortfarande vanliga svenskar som insisterar på att rösta på S osv...Men vid 2018 kanske det ser bättre ut.

      Radera
  8. Tack Anonym här ovan! Kul att du läser trots influensa - krya på dig!

    SvaraRadera
  9. Stina Dabrowski tänker bra när hon i Dagens Media försvarar debatten på Publicistklubben på måndag:

    "det är vår plikt som journalister att ta reda på hur verkligheten ser ut, oavsett hur den ser ut"

    http://www.medievarlden.se/diskussion/2013/02/darfor-ar-det-ratt-att-bjuda-in-avpixlat

    SvaraRadera
  10. Läste Paulinas text vid tvåtiden i natt och kunde somna in med ett leende på läpparna:).

    Spånade lite på ämnet alternativord och "kulturförsvarare" är det vackraste som hittills ploppat fram.

    Jag tror det handlar mycket projicering från de mest hätska skribenterna(dom skulle behöva krama sin skugga). Grupptryck (på gränsen till masspsykos) samt manipulering (försköning) av fakta från auktoriteter spelar också in. Tänker bla på boken Islamofobi av M.Gardell...osv...osv...

    /Magnus


    SvaraRadera
  11. Dick Erixon gör en viktig iakttagelse på sin blogg:

    "Bevakningen av näthatet i veckan visar hur extremt vinklade medierna är"

    Låter kanske självklart, men det är lätt att glömma bort just eftersom medierna är så vinklade

    SvaraRadera