onsdag 27 februari 2013

Mycket våld på flyktingboenden
En undersökning av SvD har visat att många av de afghanska och somaliska unga män, som i Sverige kallas "ensamkommande flyktingbarn", utsätts för hot och våld på sina boenden. Var och en förstår att det i verkligheten handlar om våld mellan de boende själva, men SvD försöker få det till att det handlar om attacker från rasistiska svenskar. För att hamna helt rätt, har man vänt sig till ingen mindre än Expos Daniel Poohl:

"– För många ensamkommande barn är det en del av vardagen att personer i samhället de bor i inte vill ha dem där. [...]  ...det finns en ganska högljudd minoritet, och detta kommer att fortsätta att vara ett problem och en utmaning för kommunerna."

Först en bra bit in i artikeln dyker en sanning upp:

"Enkäten pekar även på att miljön på hemmen kan vara tuff. Det är relativt vanligt med incidenter mellan unga på boendet och nära hälften i enkäten har unga som polisanmälts."

Det är inte särskilt förvånande att det blir mycket våld när man samlar ett antal unga män från dessa kulturer. Om vi även tagit emot unga kvinnor, skulle vi också fått se en explosion i våldtäkter. Artikelns märkliga vinkling är inte heller förvånande, men det är tragiskt att vi i Sverige fortfarande inte kan diskutera några problem kring flyktingpolitiken.

Även Erik Ullenhag har tillfrågats, och ja, han bjuder på en typisk intetsägande ullenhagare:

– Vi måste stå upp för alla människors lika värde, både på riksplanet och lokalt. Och underlätta för barnen att få mänskliga möten i fotbollsklubbar och liknande, så att de kommer in i samhället.

Han får alltså en fråga om våld på flyktingboenden, och svarar att man "måste stå upp för alla människors lika värde". En riktig journalist skulle då ha frågat honom vad det betyder, samt vad det har med saken att göra. Han kunde lika gärna ha svarat att 600 000 utlandsfödda går till jobbet varje vecka.

Slutligen blir det en liten karamell för svensken att suga på:

I år räknar Migrationsverket med att cirka 4000 barn kommer till Sverige. De hamnar hos runt 240 kommuner och snart kan det bli lag på att alla måste ta emot barnen. Ändå har inte heller Sveriges kommuner och landsting en samlad bild.

4 kommentarer:

 1. Alltså... jag läser dina inlägg och funderar på om man ska formulera tankarna i en kommentar för ett inlägg i debatten. Men kommer till insikt att man bara slår in öppna dörrar att ens kommentera dessa idiotiska journalister och "experter". Herregud jag blir alldeles matt och apatisk... orkar inte mer snart...

  SvaraRadera
 2. 240 av 290 kommuner tar emot problembarn, varför gnälls det om att det inte räcker !? Ullenhag är en robot med 10 st inprogrammerade svarsalternativ som spottas ut när en fråga matas in i systemet.

  SvaraRadera
 3. Jag är övertygad om att tvång kommer att införas när som helst. De flesta kommuner tar idag emot flyktingar, men inte ens det räcker. Löfvén vill ju införa böter för de kommuner som inte klarar mer.

  SvaraRadera
 4. Här finns ytterligare ett bevis för att det är de boende själva som är problemet:
  http://www.expressen.se/gt/boende-gick-barsark-pa-berts-anlaggning/

  SvaraRadera