torsdag 28 februari 2013

Novus: 10,2%

Novus februariopinion visar en svag uppgång för Sverigedemokraterna, som hamnar på 10,2%. Samtliga Allianspartier förlorar väljarstöd, medan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna går framåt. Både KD och Centern skulle åka ur riksdagen.

Fortfarande får dock inget av blocken egen majoritet. Tillsammans skulle de röda och gröna partierna få 47,6 procent (+1,3) av väljarrösterna, medan Alliansen ligger på 41,2 procent (-2,2).

Jag börjar nu bli lite orolig att de rödgröna faktiskt kan få egen majoritet 2014. Visserligen räknar jag fortfarande med ett valresultat för SD på minst 15%, men inflytandet skulle förstås minska om vi förlorade vågmästarställningen.

SvD


4 kommentarer:

 1. Ja, 15% för SD skulle nog räcka för en vågmästarställning, även om både C och KD hamnar utanför riksdagen.

  Troligen får KD tillräckligt med stödröster för att klara spärren, men var skulle C få sina ifrån? Om KD kommer in, skulle det räcka med dagens dryga 10% eller lite mer för SD för att säkra en vågmästarställning.

  Hoppet för framtiden står alltså till KD och SD

  På Valmyndighetens hemsida finns en valsimulator där man kan laborera med olika valutfall.

  SvaraRadera
 2. Ja det verkar aningen oroväckande det där med de rödgrönas siffror. Bara att hoppas att många potentiella SD-röster bidar sin tid bland dessa: "Andelen osäkra väljare är 16,8 procent."
  Råder nog en stor förvirring ibland "allianssypatisörer" också då deras partier beter sig så besynnerligt.

  /Magnus

  SvaraRadera
 3. Trenderna i NOVUS:

  Moderaterna: Sidledes med underton
  Socialdemokraterna: Sidledes med svag underton
  Folkpartiet: Klart ner
  Centerpartiet: Klart ner
  Kristdemokraterna: Sidledes med svag underton
  Vänsterpartiet: Sidledes, men med oroväckande fast tendes
  Miljöpartiet: Sidledes 9-9,5%
  Sverigedemokraterna: Klart uppåtriktad tendens

  SvaraRadera
 4. Mmmmmm, det kommer t.ex att vara superkris på bostadsfronten innan valet, men jag har mina dubier om någon annan än Alliansen kommer att beskyllas för det misslyckandet. För många kommer det att gå spårlöst förbi att de rödgröna har noll alternativa lösningar.

  SvaraRadera