torsdag 28 februari 2013

Veckojournal med Jean-Marie Le PenFranska Front National grundades 1972 av Jean-Marie Le Pen, som sedan ledde partiet till många framgångar under nästan 40 år. Idag har en ny generation, i form av dottern Marine Le Pen, tagit över rodret, men den nu 85-årige Jean-Marie är fortfarande högst aktiv, bland annat som medlem av Europaparlamentet.

Partiet producerar varje vecka "Le journal de bord de Jean-Marie Le Pen", där den före detta partiledaren ger sin syn på aktuella händelser i världen, Frankrike och inom Front National. Det är möjligt att jag är Sveriges störste beundrare av klanen Le Pen, men i hopp om att ytterligare någon är intresserad, lägger jag upp denna veckas avsnitt, med svensk text.

00:00 Intro
Storslaget som alltid hos Front National

00:35 Två poliser dödade

01:50 Direktiv från Bryssel

03:27 Läget i Mali och Syrien

06:09 Frontens aktiviteter
Angående krigsbarnen, "les pupilles de la nation", kan det tilläggas att Jean-Marie Le Pen själv blev ett sådant barn, när hans far dödades av en mina 1942.

Frankrike har ett icke-proportionellt valsystem till parlamentet, vilket starkt missgynnat FN, då de länge saknat representation, trots valresultat på 10-15%. Man kämpar därför för att införa proportionella val. I det senaste valet fick man dock två mandat, varav det ena hålls av Jean-Maries dotterdotter Marion Maréchal-Le Pen.

"Le cumul", som jag kallar dubbelmandat på svenska, innebär att en person som sitter exempelvis på ett mandat i parlamentet, också innehar en post någon annanstans, exempelvis i en kommun.

93 är postkoden för en förort till Paris.

12:44 Boktipset

13:35 Veckans stackars dåre
Mélenchon är partiledare för Vänsterpartiet (PG)

Nahda är islamistpartiet i Tunisien

Som sagt, den gamle fallskärmsjägaren är ingen ungdom längre, men det är inget fel på varken tankeförmåga eller engagemang. När hörde ni förresten senast Annie Lööf inflika latinska citat? (ses bäst i helskärm)


2 kommentarer:

  1. Sådana farbröder saknas i det Svenska politiska livet,erfaren slagfärdig rolig,tack för en fin inblick i fransk politik!

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig gubbe!

    SvaraRadera