fredag 1 mars 2013

30-talet...igen.
Aftonbladets pk-krönikör Anders Lindberg har de senaste dagarna varit fullt sysselsatt med att svartmåla polisens insatser för att hitta personer som uppehåller sig illegalt i landet. Idag är det då slutligen dags att plocka fram ett av favoritargumenten, eller vad vi nu skall kalla det, nämligen 30-talet, och då förstås det tyska.

"Mellan 1932 och 1933 bodde Karin Boye i Berlin och fick där inspiration till Kallocain. Boken är en brutal uppgörelse med tidsandan i 30-talets Europa. Hon beskriver målande statens ökade anspråk på kontroll och övervakning av medborgarna, för deras eget bästa. Hon visar hur angiveriet och den obrottsliga lojaliteten med makten förgiftar människors sinnen."

Debatt om invandringen till dagens Sverige har ingenting med tyskt 30-tal att göra. Man skulle lika gärna kunna dra upp franska revolutionen, upptäckten av Amerika, eller vad som helst i historien, som inte heller har någon relevans. Att sedan Aftonbladet, av alla publikationer, nu förfäras över "kontroll och övervakning av medborgarna, för deras eget bästa", måste beskrivas som stort hyckleri. Betänk att denna tidning samtidigt bedriver kampanjer mot fria medier, som skall tystas genom registrering av ip-adresser och husrannsakningar.

Migrationspolitiken har visserligen fastställts av Alliansen och Miljöpartiet, men Lindberg kan bara inte låta bli att dra in Sverigedemokraterna:

"Efter valet 2010 var de demokratiska partierna överens om att Sverigedemokraternas intåg i riksdagen inte skulle tillåtas påverka politiken. Men för ett par veckor sedan lånade migrationsminister Tobias Billström (M) Sverigedemokraternas ­retorik och politik när han pratade om ”flöden” och ”volymer” av flyktingar som skulle minska. Det tolkades, helt riktigt, av de flesta som att Sverige håller på att ge upp asylrätten och tanken att alla fall ska prövas individuellt."

Någon gång skulle jag vilja få förklarat varför SD inte är ett demokratiskt parti. Eftersom partiet är helt demokratiskt organiserat, och deltar i demokratiska val, antar jag att det som vanligt har någonting att göra med "människosyn". I Lindbergs värld har nämligen inte demokrati så mycket med demokrati att göra, utan desto mer om vilka åsikter som han egentligen kan tolerera. Dit hör inte kritik av invandringspolitiken.

För att göra det intellektuella haveriet fullkomligt, återvänder han avslutningsvis till Karin Boye:

"Om hon levat, hade hon inte behövt åka till Berlin för inspiration."

Nej, för polisens arbete för att upprätthålla den reglerade invandringen, för att inte tala om Sverigedemokraternas plats i riksdagen, är naturligtvis exakt samma sak som Tysklands situation 1933. Jag tror inte att Aftonbladets alla krönikörer är förståndshandikappade i medicinsk mening, men det verkar illa ställt med historiekunskaperna.7 kommentarer:

 1. Jag har pratat med en del sjukvårdspersonal, å även om de inte är förståndshandikappade i medicinsk mening på papper så gör mycket av det de skriver att läkare gärna skulle undersöka möjligheterna att sätta dem på "ett skyddat boende" om det hade funnits möjlighet, vilket lagen och antalet boenden förhindrar.

  SvaraRadera
 2. "Jag tror inte att Aftonbladets alla krönikörer är förståndshandikappade i medicinsk mening..."

  Hahaha!

  Laxx

  SvaraRadera
 3. Ständigt denna besatthet av 30-talet. Varför inte relatera till betydligt närmare historia som 70-talets Libanon och 90-talets Jugoslavien där mångkulturella samhällen bröt samman i blodigt våld ?

  SvaraRadera
 4. Anser Anders Lindberg att utlänningslagen inte skall gälla? Vilka fler lagar behöver inte följas?

  Det allra flesta asylsökande lär sakna ID-handlingar; det är där problemet börjar. AL@AB kanske skulle börja gräva lite i myndighetens rutiner i stället för att okritiskt återge anekdoter.

  Om enskilda poliser agerar olagligt är man fri att anmäla; den möjligheten har man i en rättstat. Vi vill väl leva i en rättstat och inte i ett samhälle styrt av en mediamobb?

  SvaraRadera
 5. jag brukar skriva mycket på Avpixlat, men nu upplever jag att de blivit väldigt hårda mot även dem som skriver helt korrekt, och det gör mig besviken. Ska man inte vara rädd om dem som tillför sajten saker och ting???

  ML

  SvaraRadera
 6. ML: Du får iallafall gärna skriva här. Jag antar att du håller saklig ton och inte bryter svensk lag...

  SvaraRadera
 7. Lite historia som kom via DN idag.....

  http://www.nytimes.com/2013/03/03/sunday-review/the-holocaust-just-got-more-shocking.html?emc=eta1

  Förstår inte riktigt kopplingen mellan dagens Sverige och det länken pekar på?

  "Om hon levat, hade hon inte behövt åka till Berlin för inspiration."

  Om inte denna historiska info räcker så får du söka annan förklaring.......................

  SvaraRadera