fredag 1 mars 2013

Lite sunt förnuft i Reva-debatten


 Det vore mer konstruktivt att försöka ändra de politiska besluten, skriver debattören.Foto: RICKARD KILSTRÖM

De senaste dagarna har debattens vågor gått höga, med anledning av polisens kontroller i tunnelbanan. Egentligen är det självklart att personer som uppehåller sig illegalt i landet måste letas upp och utvisas, men vänstern har här sett sin chans att både demonisera polisen, samt propagera för okontrollerad invandring.

Nu dyker då motreaktionen upp, i form av några nyanserade inlägg, som förklarar att vi har en kontrollerad invandring (formellt iallafall), och att polisen endast är ett verktyg för att upprätthålla ordningen.

Martin Marmgren är polis, och skriver ett debattinlägg i dagens Aftonbladet, under rubriken "Beskyll inte polisen för Reva-projektet". Han påstår sig personligen vara emot hur tunnelbanearbetet går till, men förklarar också att beslutet kommer uppifrån, och ytterst från den folkvalda riksdagen:

"För mig, både som polis och människa, är kontrollerna exempel på dålig politik och dåliga prioriteringar. Men om man vill ha ett annat samhälle så är det betydligt mer konstruktivt att verka för att ändra besluten än att ösa galla över dem som har till uppgift att verkställa dem.

Det är säkert så att enstaka misstag har begåtts, exempelvis genom att kontrollera personer enbart baserat på utseende, men det polishat som flödar genom cyberrymden nu beror också på att det finns grupper i samhället som tar varje chans att prata illa om polisen. Det försvårar markant vår grunduppgift att bekämpa kriminalitet och öka tryggheten i samhället, vilket drabbar alla laglydiga medborgare. Dessutom leder onyanserade påhopp bara till att polarisera och fördumma migrationsdebatten, och både polisen, de papperslösa och samhället i stort vinner på ett bättre samtal om de här viktiga frågorna."

Newsmill ställer f.d. åklagaren Rolf Hillegren i detta ljus den självklara frågan "Vilka lagar måste följas?":

"För den som med stigande förvåning iakttar vad som sker i landet blir den ständiga frågan: vad kommer härnäst?  Behöver vi överhuvudtaget ha någon migrationsbyråkrati om fattade beslut inte behöver följas?"

Han inleder med att såga Mariam Osman Sherifays barnsliga inlägg om rasprofilering:

"Att läsa debattartiklar kan stundom vara lärorikt. Den 25 februari fick jag exempelvis lära mig ett nytt ord, nämligen rasprofilering. För detta bidrag till ordförrådet tackar jag Mariam Osman Sherifay, Centrum mot rasism, som i en artikel på Newsmill använder det hela elva gånger. Repetition är kunskapens moder. Visserligen har hon inte definierat ordet på ett begripligt sätt men hon har väckt mitt intresse för självstudier i ämnet. Hon har heller inte glömt att några gånger använda det numera inarbetade och flitigt missbrukade ordet rasism i olika former."

Jag vet inte om vänsterdebattörerna låtsas som att de inte förstår, eller verkligen inte tänker längre än till "rasism". Låt oss sammanfatta situationen:

Sveriges folkvalda riksdag har beslutat att vi visserligen skall ha en groteskt stor flyktinginvandring, men en som ändå är reglerad och omgärdad av vissa regler. En person som söker asyl i Sverige får sin sak prövad av Migrationsverket, och kan vid avslag överklaga till en Migrationsdomstol. Får man avslag även här, måste man faktiskt lämna landet. Väljer man att motarbeta denna avvisning, är polisen ett verktyg för att verkställa avvisningen.

Troligen skulle många som nu kritiserar polisens arbete vilja se en helt fri invandring. Det är en åsikt de har rätt att ha, men de bör då arbeta demokratiskt för att få en sådan politik antagen, istället för att ge sig på polisen och försöka förhindra deras arbete.

Ytterligare lite sunt förnuft från moderat
Cecilia Malmström i SvD14 kommentarer:

 1. Detta är ett mycket bra inlägg - självklara fakta för de flesta, men tydligen inte för alla! Kanske kan du med detta inlägg få ytterligare några att förstå....
  Gammal dam

  SvaraRadera
 2. Det är väl ingen som motsätter sig att polisen griper och skickar ut personer som uppehåller sig illegalt i landet?
  Det är väl snarare så att folk reagerat mot att polisen står nere i tunnelbanan och plockar in personer med utländskt utseende som är på väg till sina arbeten, varav över 90% faktiskt har rätt att vara här.
  En träffprocent på drygt 10% låter kanske bra, men de flesta tror att polisen skulle kunna uppnå mycket högre effektivitet om de sökte sig till platser där personer som är här olagligt håller till, d.v.s. härbärgen, kyrkor, arbetsplatser där svart arbetskraft förekommer etc. Detta istället för att stå nere på tunnelbanan och plocka in varenda mörkhårig som går förbi.
  Min vän som är helsvensk men med vallonblod, vilket gör honom mörk, blev inplockad och tilltalad på usel engelska av ett par polismän som sa att man misstänkte att han tagit sig in i Sverige illegalt. Det roliga är att han, hur otroligt det än låter, aldrig varit utanför Sveriges gränser.

  SvaraRadera
 3. Tack, Gammal Dam, för att du fortsätter läsa här, och uppskattar det mesta. Det händer att vi inte alltid håller med varandra helt och hållet, men det är ju helt naturligt.

  Anonym 10:05. Om det nu går till på det sättet, är även jag emot denna metod. Självklart skall inte personer konfronteras baserat på utseende. Vi får ett mycket osunt samhällsklimat om mörkare personer i tid och otid tvingas visa upp id-handlningar. Jag känner dock att många som gett sig ut i debatten dock driver en annan agenda, med en önskan om oreglerad invandring.

  SvaraRadera
 4. Nej okontrollerad invandring kommer leda till ett fördärv.
  Kritik av REVA projektet skall inte användas som anledning till att propagera för sådant.

  Däremot vänder jag mig mot polisens metoder i detta fall, då de skulle uppnå högre träffprocent, genom att besöka inrättningar som de nu undviker, t.ex. kyrkor, arbetsplatser som är kända för att ha svart arbetskraft etc.

  Att stoppa invandrare på tunnelbanan är inte effektivt nog för att få bukt med problemet illegala invandrare. Polisens resurser och skattepengar bör således användas effektivare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tunnelbana finns bara i Stockholm. Hur jobbar gränspolisen på andra orter ? Jag vet att i Gävle har polisen haft stor framgång genom att kontrollera restaurangers personal.

   Radera
  2. Ja du ser!
   Kanske vore något för polisen i Stockholm också?

   Radera
  3. Det tjafsas en jädra massa inom svenska kyrkan idag och de konservativa krafterna tycks var rejält nedtryckta och närmast förföljda iaf av det pajkastande jag tagit del av på nätet. Dock skulle det inte förvåna om det är de liberala som är mest konservativa i frågan om kyrkofrid.

   Om kyrkofriden: http://gammal.lbk.cc/biblicum/19901102.HTM

   Många härbärgen drivs av frikyrkliga organisationer och de vill nog också att härbärgena ska vara en frizon.

   Laxx

   Radera
 5. Tack för allt sunt förnuft Tobbe!

  Laxx

  SvaraRadera
 6. Jag förstår inte problemet. Vad skall poliserna göra, det är ju deras jobb, invandrarna har ju fått sin sak prövad. Sedan skriver journalister i tidningar och vi hör på TV att de har varit här så länge. Ja, de överklagar och överklagar och sedan går under jorden, de vet ju villkoren. Likadan är det med de som skaffar flera barn här fast de inte får stanna, det är för att få stanna fast de är muslimer, sedan får de stanna, oansvarigt mot barnen tycker jag. Vi har de som bor i kyrkor men det duger inte att vara med på avslutningar i kyrkan för deras barn då de går i skolan. Jag är inte religiös, men vi har den tradisionen att avsluta skolåret där och det är en fin sed, man blir ju inte religiös av det.

  SvaraRadera
 7. Jag var inne och redigerade min text, men det blev ändå fel. så här skall det vara från:
  Likadan är det med de som skaffar flera barn här fast de inte får stanna, oansvarigt mot barnen tycker jag. Vi har de som bor i kyrkor fast de är muslimer, sedan får de stann. Sedan duger det inte att vara med på skolavslutningar i kyrkan då deras barn går i skolan. Jag är inte religiös, men vi har den tradisionen att avsluta skolåret där och det är en fin sed, man blir ju inte religiös av det. Politikerna är flata som inte kan sätta ner foten

  SvaraRadera
 8. Anonym 15:50/16:19

  Just det där med skolavslutningar i kyrkan är det faktiskt många sekulerade "etniska svenskar" som är emot också. I övrigt håller jag med.

  Laxx

  SvaraRadera
 9. Vid tillfrågande om id från en polis frågar du bara tillbaka. Är jag misstänkt för något brott? Om ja! På vilka grunder? Redan där får polisen problem.För att du är utlänning?? Om nej! Då tackar du för dig och ber att få fortsätta din fredliga resa. Det är din mänskliga rättighet att som fri och laglig människa vistas och röra dig i tunnelbanan.

  SvaraRadera
 10. Förutsatt att du har biljett då...

  SvaraRadera
 11. Ja! Det faller under laglig!

  SvaraRadera