tisdag 26 mars 2013

Att vara pk på rätt sätt


"Hyllningar av mångfald hör inte hemma i migrationsdebatten", säger Magda Rasmusson, språkrör för Grön Ungdom.
Magda Rasmusson, språkrör Grön Ungdom
Det är ofta lite ansträngande att vara icke-pk, exempelvis då man för tusende gången förklarar varför invandringskritik inte nödvändigtvis måste handla om rasism. På samma sätt har jag känt att det måste vara väldigt lätt att vara pk; man behöver inte fundera så mycket, man blir hyllad och man får priser.

Jag börjar nu fundera på om det inte börjar bli ganska besvärligt att vara pk också. Inte för att teori och verklighet inte går ihop, för det har ju inte varit något problem tidigare heller, utan för att debatten kring invandring och integration blir allt märkligare. Även om alla dina ståndpunkter är helt rätt, så finns det alltid någon med ännu finare människosyn, som har de rätta åsikterna på ett lite rättare sätt.

Till och med inom Miljöpartiet verkar detta nu ha blivit ett litet problem. Att det skall vara fri invandring tycker alla, men Grön Ungdom är ändå kritiskt mot moderpartiet:

"Grön Ungdom är starkt kritiskt till att mångfalden betonas för att motivera fri migration i förslaget till nytt partiprogram för Miljöpartiet. Människor måste ses som individer och inte som en del av ett kollektiv, säger Grön Ungdoms språkrör Magda Rasmusson."

Tankegångarna hos miljöpartister är mig ganska främmande, men jag försöker förstå vad man egentligen menar. Jag drar slutsatsen att det är fel att tala om mångfald, för att det antyder att det skulle finnas olika grupper, medan vi bör se alla som individer:

"Hyllningar av mångfald hör inte hemma i migrationsdebatten. Vi får inte gå i fällan att motivera en värld med öppna gränser med mångkultur som främsta argument. Det motverkar vår vision om en värld där människor har makt över sina egna identiteter. Det här är inte bara en språklig invändning, ord är viktigt och här ger mångfaldsbegreppet helt fel signaler. Det bygger på samma myt om skillnader som tvingat in människor i begränsande rasistiska stereotyper och hur man bör vara utifrån sin nationalitet."

Själv tycker jag förstås att ovanstående bara är irrelevant semantik, eftersom effekten i slutändan blir densamma. Om vi ändå skall rasera samhället, spelar det kanske mindre roll om vi ser människor som individer, grupper eller nybyggare. Slutligen måste jag bara visa er vilka två punkter det tydligen är som upprör de gröna ungdomarna. De två punkterna är otroligt roliga, främst för att de är närmast religiösa mantran, som vi alla kan vid det här laget, och redan sagts ett hundratal gånger av alla, från Erik Ullenhag till varje sjuklövare och pk-krönikör:


- I ett Europa där främlingsfientlig politik sprider sig är det viktigare än någonsin att stå upp för medmänsklighet, humanitet och mångfald.

- Sverige har alltid varit ett mångkulturellt land. Detta är en av våra styrkor. Mångfald berikar och ger samhället större utvecklingskraft.


 Mig upprör dessa meningar möjligen för att de är så fantastiskt korkade och förljugna, och dessutom upprepats i oändlighet. Det komiska är att de även är kontroversiella bland pk-människor, och då av mycket svårbegripliga anledningar.

SvD
Reinfeldt avvisar mediaflirt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar