lördag 2 mars 2013

Hollands uppvaknande: Geert Wilders


Är man inte pk får man räkna med en hotbild.
Geert Wilders är alltid omgiven av en mängd livvakter.


I serierna om våra bröder i Europa, och Hollands uppvaknande, skall vi idag titta på Geert Wilders. Han är numera internationellt känd som en kritiker av islam, men har även länge suttit i det nederländska parlamentet. Wilders var ursprungligen ledamot för det högerliberala VVD, men genom ett antal ståndpunkter kom han i konflikt med partiet, och bildade då sin egen Groep Wilders, och därefter Partij voor de Vrijheid.

Vi skall titta på ett ihopklipp av bitar ur parlamentsdebatter, där det framgår att Wilders livat upp stämningen något. Man skulle kunna kalla uttalandena populistiska, och ibland rent av "främlingsfientliga", men roligt är det. Sverigedemokraternas mer lågmälda framtoning passar nog det svenska lynnet bättre, men ibland kan man sakna den här typen av attacker i den svenska riksdagen.

Som vanligt ses klippet bäst i fullskärm. Några förklaringar:


0.29 VPRO är ett skattefinansierat tv-produktionsbolag.

5.24 Wouter Bos var partiledare för socialdemokraterna PvdA.

1.25 CDA är kristdemokraterna.

5.56 skulle jag tro är kritik mot att PVV bara har en enda medlem, nämligen Geert Wilders själv.

7.25 Ella Vogelaar var medlem av PvdA och bostads- och integrationsminister. När hon menade att framtidens Nederländerna inte bara skulle formas av judisk-kristna värderingar, utan även islamitiska, kallade Wilders henne för "Galna Ella".

8.02 Zwitserleven är ett holländskt försäkringsbolag, som i ett antal reklamfilmer talade om en speciell "Zwitserleven-känsla"

10.26 Femke Halsema är partiledare för GroenLinks, de vänstergröna. Det är henne vi ser försöka få till en ordningsändring.

10.30 Exeges är en metodisk studie av en religiös text


15 kommentarer:

 1. Haha! Vilket drag!

  SvaraRadera
 2. Wilders, vilken klippa och sanningssägare, synd att Svensk debatt är så PK att SD inte törs utrycka sig på detta sätt

  SvaraRadera
 3. Jag tror nog sd skulle gynnas av att ha en person med sådan karisma i sin partitopp. Vilken oerhörd skarp talare och motdebattör, tyvärr framstår ju hans motståndare som värsta sortens predikanter som egentligen inte förstått ett skvatt..

  En sak undrar jag däremot; Wilders säger att han absolut inte vill kasta ut muslimerna ur Nederländerna, det vill han nog, utan att säga det i dom orden...

  SvaraRadera
 4. Observera kärringarna i församlingen, okunniga och med en upp och ner-vänd bild av verkligheten. De tycker att det är bara fina människor som kommer till Nederländerna, och att den islamiska "kulturen" är en stor tillgång. Vart ska det sluta..?

  SvaraRadera
 5. "VAR ska det sluta"... annars helt rätt. Kristendomens grundbud är kärleken, islams grundbud är HAT. Behövs någon mer diskussion?

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. En stråle av ljus i pk-helvetet!
  /Bo Ek

  SvaraRadera
 8. Ps!
  Älskar dina översättningar från franska och holländska. De ger mig perspektiv. Jag förstår inte ett ord av dessa språk så; Snälla, snälla, snälla ;) fler sådana!
  /Bo Ek

  SvaraRadera
 9. Vars håller du hus?=(

  SvaraRadera
 10. Jag undrar det samma. Skickade mail till honom, men inget svar.

  SvaraRadera
 11. Hej! Kul att höra att jag är saknad! Jag kommer tillbaka!

  SvaraRadera
 12. Härligt med ett livstecken. Längtar efter nya spännande inlägg!

  SvaraRadera
 13. Trodde du blivit REVAd...

  SvaraRadera
 14. Ni är för goa kära läsare! Är snart tillbaka!

  SvaraRadera
 15. Puh, skönt att höra att du inte lagt av eller att det hänt dig något. Väntar ivrigt på din återkomst!

  SvaraRadera