tisdag 30 april 2013

Anders Lindberg är emot språkkrav - förstås



Anders Lindberg är den kanske allra mest korrekte av alla politiskt korrekta krönikörer på Aftonbladet, och det vill inte säga lite. Han är för allt som doftar tolerans och mångfald, och mot allt som osar sverigedemokrater.

Igår föreslog regeringens medborgarskapsutredare Gunnar Strömmer en ”språkbonus” som ska ge ett snabbspår till svenskt medborgarskap. Bortsett från att jag inte ser nödvändigheten av ett sådant snabbspår, finns det naturligtvis ett antal skäl till varför krav på kunskaper i svenska är vettigt. Först och främst är ju faktiskt svenska fortfarande majoritetssamhällets språk, och för den nyanlände borde det därför vara av vikt att lära sig detta språk så snabbt som möjligt, för att klara kontakter med både myndigheter och övriga svenskar i landet. Sedan är det ju ett utmärkt bevis på att man vill integrera sig i samhället, att man faktiskt ser till att lära sig språket som talas i landet.

I det parallella universum där Anders Lindberg befinner sig är det precis tvärtom:

"Jämfört med strikta kriterier, lika för alla, som vi har idag finns det flera problem med den typen av resonemang. En äldre kvinna som varit hemmafru i hela sitt liv har betydligt sämre förutsättningar att lära sig svenska språket än en ung yrkesverksam man. Ett språkkrav eller språkbonus betyder att han som tack för den fördelen även får rösträtt, men inte hon. Är det rimligt?"

Till att börja med förstår jag inte varför Lindberg gör en uppdelning i kvinnor och män. Är det måhända för att skaffa sig feminist-poäng samtidigt? Eller är det möjligen för att det i u-länder är fler kvinnor som är analfabeter än män?

Tja, några analfabeter skall vi överhuvudtaget inte ta in, så det faller direkt. Sedan visar det på en väldigt märklig syn på medborgskap när han ser det som "en tack för fördelen". Medborgarskap skall man väl få för att man anses kunna bli medborgare, och då helst på grund av just bättre förutsättningar för detta. Följaktligen är det helt logiskt att just en välutbildad och yrkesverksam individ får denna "tack för fördelen".

En sedvanlig pk-beskrivning blir inte komplett om man inte får med något om hur usla svenskar är:

"När Liberala ungdomsförbundet, LUF, för två år sedan ställde sig bakom språktest gjorde P4 Sjuhärad en liten kupp. De lät ordföranden för LUF i Borås svara på en enkelt test. Hon fick i uppgift att ta ut satsdelar i meningen ”Olle klappar hunden”. Och misslyckades.
Det var inte så snällt, men illustrerar ett annat problem. Om medborgarskap, och därmed rösträtt, ska knytas till vissa kunskaper, ska vi ställa lägre krav på infödda svenskar? Ordföranden för LUF i Borås kunde inte heller nämna någon av Sveriges grundlagar, kan hon verkligen anförtros rösträtt?"

Detta visar ju snarare på ett helt annat problem; den låga nivån på våra politiker. Själv tycker jag att man mycket väl kan ställa högre krav på exempelvis riksdagsledamöter. Jag skulle klara att ta ut satsdelarna ovan, samt nämna några grundlagar. Slutligen måste Anders Lindberg bara dra till med lite rosa floskler:

"Men varför knyta frågor om språk till just medborgarskap? Om man verkligen vill att folk ska lära sig svenska, varför inte satsa på att förbättra utbildningen i svenska språket istället? Här finns mycket att göra. Eller varför inte lägga kraften på att bekämpa diskrimineringen på arbetsmarknaden? Det skulle göra stor skillnad."

I hans värld är det självklart svenskens fel om en individ inte bryr sig om att lära sig vårt språk. Ytterligare pengar till utbildningen måste bli svaret! Bekämpa diskrimineringen på arbetsmarknaden! Jag undrar om verkligen någon annan tror att det skulle "göra stor skillnad".

Det finns säkert de som tycker att pk-människor är lite söta i sin egen värld, men själv blir jag allt mer frustrerad.

Aftonbladet

2 kommentarer:

  1. Huvudet på spiken igen! Jag förstår dock inte hur du orkar uppmärksamma allt strunt som dagligen kommer från de pk. En eloge till dig iaf. /Emil

    SvaraRadera
  2. Tackar - säkert slinker en del igenom...denna blogg är mitt sätt att bearbeta allt som gammelmedia trumpetar ut...

    SvaraRadera