onsdag 10 april 2013

Sydafrika II: Farmarmorden och drömmen om en egen statOranias flagga
För ett tag sedan skrev jag om Sydafrikas Boer-befolkning, och gav en liten bakgrund till varför det idag finns en dröm om ett eget land, bort från våldets Sydafrika, och den marginalisering av deras språk afrikaans som pågår:

"Sydafrika: Boerna"

Jag har hittat en dokumentär som ytterligare beskriver situationen för Boer-befolkningen, deras dröm om ett eget land, och hur man påbörjat detta i liten skala, i en egen stad man kallat Orania. Wikipedia beskriver staden:

"Orania är en mindre sydafrikansk stad vid Orange River i Karoo-regionen, Norra Kapprovinsen. Staden är unik genom att hela befolkningen utgörs av afrikaaner. Stadens målsättning är att den skall utgöra ett starkt fäste för afrikaaner i landet och bidra till att stärka minoritetens språk, identitet och kultur. Alla som identifierar sig med den afrikaanska etniciteten är enligt stadens hemsida välkommen i Orania. Staden har en egen flagga, en egen radiostation och sedan 2004 även en egen valuta (Ora)."

Observera att detta projekt inte handlar om rasism, eller en dröm om en återgång till det absurda apartheidsystemet. Det handlar om att säkra en framtid för en idag utsatt etnisk grupp.

Del 1:Del 2:

1 kommentar:

  1. Förträffligt att du lyfter den här medvetet censurerade tragedi. Jag har själv försökt flera gånger:

    Sydafrika efter apartheid

    Här även på en tidigare blogg:

    Sweden Watch

    SvaraRadera