lördag 11 maj 2013

Aftonbladet Kultur klagar på "åsiktspolis"


Vem skulle kunna tro att denne skribent,
Martin Schori, är drogliberal?
Detta skulle man kunna klassa som humor. Landets mest extrema kultursida, under ledning av ökända och rabiata åsiktspolisen Åsa Linderborg, skriver idag, helt utan självironi, att "Hiphop granskas av åsiktspolisen". Att redaktionen inte ser hyckleriet beror troligen på att det denna gång inte handlar om invandringskritik, utan om romantiserande av marijuana, ett mycket finare mål, som ligger lite närmare redaktionens egna ideal.

"Uppsalagruppen Labyrint har vid ett flertal tillfällen fått spelningar inställda efter att myndigheterna utsatt arrangörer för påtryckningar med anledning av bandets inställning till droger (något som accelererade efter att bandet rökt marijuana på Grammisgalan och flitigt dokumenterat det på Instagram)."

Det verkar med andra ord inte ha särskilt mycket om åsikter att göra, som om ett faktiskt lagbrott. Artisterna ifråga granskas alltså inte av någon "åsiktspolis", utan snarare narkotikapolis. 

Är då Aftonbladet själva en förebild när det gäller att acceptera olika åsikter i musik? Nej, självklart inte. Mångkulturellt drogromantiserande går bra, patriotism gör det förstås inte. Låt mig bara ge två exempel på vad tidningen skrivit om, exempelvis, Ultima Thule:

"Redan på högstadiet gav han uttryck för invandrarfientliga åsikter. Det var då han började lyssna på Ultima thule."

"Säpo tycks leva kvar i en tid där packade skinnhuvuden skrålade till Ultima Thule."

Men det är klart, när Aftonbladet som vanligt agerar just åsiktspolis, är det ju så mycket finare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar