lördag 11 maj 2013

Erik Ullenhag instiftar nytt pris
Idag kommer ett av Erik Ullenhags pliktskyldiga utskick. Det handlar som vanligt om att motverka främlingsfientlighet, men denna gång kan han dessutom bjuda på lite pengar; era pengar förstås.

"Sverige behöver fler individer som bekämpar hat och intolerans. Därför inrättas nu ett pris till Raoul Wallenbergs minne. 100 000 kronor delas i augusti ut till en person som arbetar för att öka kunskapen om främlingsfientlighet"

Finns det verkligen inte tillräckligt många sådana här interna pk-priser redan? Har inte Lisa Bjurwald och Alexandra Pascalidou tillräckligt med pengar?

Självklart inrättas priset till Raoul Wallenbergs minne. Överhuvudtaget verkar det bli allt vanligare att vifta med denne individ i sådana här sammanhang. Det främsta syftet är troligen att dra någon parallell mellan den historiske Raoul Wallenberg och dagens alla wallenbergare, där Ullenhag troligen ser sig som en av de främsta. Ett annat syfte torde vara att göra ens utspel oantastliga, för vem vill vara emot Raoul Wallenberg?

Erik Ullenhag är ju främst känd som flosklernas konung och inte heller idag gör han oss besvikna:

"För arbetet mot främlingsfientlighet och intolerans måste fortsätta och det med förnyad styrka. Jag ser med oro på hur det i Europa och även i vårt eget land, sprids främlingsfientlighet och intolerans. Främlingsfientliga partier får mylla att växa i när ekonomisk oro och arbetslöshet sprids. Dessa partier levererar dagligen förenklade budskap med stereotyper och kollektivt skuldbeläggande. Judar och romer är särskilt utsatta, men i dag drabbas även muslimer av hat och intolerans. Sverige är inget undantag. Hur är detta möjligt? Har vi redan glömt vad som hände i andra världskrigets skugga?"

Ja, Erik, vi lever i en demokrati där partier med olika åsikter får ställa upp i val. Om ett parti som vill minska invandringen får ökat väljarstöd, kanske man skulle fundera på om det ligger något i denna kritik. Eller så kan vi hylla vår demokratur, och använda skattebetalarnas pengar för att bedriva regimens propaganda. Hur skall vi göra med liberala strömningar och det faktum att vi har ett liberalt parti i svenska riksdagen? Borde vi inte instifta ett pris för den som står upp mot liberala värderingar, så att vi inte riskerar att göra dessa rumsrena i riksdagens finrum?

Mot slutet blir det tämligen floskeltätt, även med ullenhagska mått mätt:

"Främlingsfientliga uppfattningar som står i strid med principen om allas lika värde utgör ytterst en utmaning mot hela den värdegrund som vår demokrati bygger på. Vi har inte råd att låta främlingsfientligheten och intoleransen bli en del av vår vardag."

Oavsett vem som får detta nya Wallenberg-pris, är det iallafall en position som är ohotad; platsen som Flosklernas Konung.

4 kommentarer:

 1. Tråkigt att Raoul Wallenbergs minne skall besudlas med smutsig, politisk propaganda

  SvaraRadera
 2. Kan man vara tolerant mot de intoleranta? Jag säger definitivt nej på den frågan.

  SvaraRadera
 3. Erik Ullenhag fabulerar igen . . .

  Anna R.

  SvaraRadera
 4. Å ena sidan ska vi hylla Raoul Wallenberg som räddade judar under andra världskriget,å andra sidan ska vi inte vara främlingsfientliga vad gäller judehatande muslimer.Och allt detta i samma pris. Jag får det inte att gå ihop. Men huvudsaken kanske är att Ullenhag får framstå som "god".Varför tror han att svenska folket är idioter ?

  SvaraRadera