tisdag 7 maj 2013

Hela Marine Le Pens tal på Jeanne d'Arc-dagen

 

Jag kan nu presentera Marine Le Pens tal från 1a maj i sin helhet. Det är ett strålande tal, med ytterst lite sakpolitik, men desto mer visioner och fantastisk retorik. Jag hoppas att ni tar er tid att se hela, för det är värt mödan. Mycket av det Marine tar upp kan appliceras direkt på Sverige. Om det är något jag har lite svårt för i FNs retorik, så är det den ekonomiska protektionismen, men jag tror att man måste se det i ett franskt sammanhang, där handelshinder och statligt stöd förefaller ha ett starkt stöd. När det gäller exempelvis invandring och säkerhet är naturligtvis varje ord klockrent.

Klippet inleds med lite småprat mellan journalisterna, så dessa första minuter har jag inte textat, men inledningen visar ändå lite av mötets inramning. Talet, och textningen, börjar vid 03:18. Av tekniska skäl har jag varit tvungen att dela in filmen i fem delar (där del 1 är den del som presenterades för ett par dagar sedan).

Som vanligt bör ni se klippet i fullskärm, och som vanligt börjar vi med ett par förklaringar:

UMP - det stora högerpartiet
PS - det stora socialistiska partiet
FN - Front National

Tour de France syftar här inte på cykeltävlingen, utan på "Tour de France des oubliés" (de glömda), en rundresa i Frankrike som Marine Le Pen genomförde för att besöka de människor hon ansåg vara bortglömda av den franska staten.

Rassemblement Bleu Marine ("Marin/e/blå samling") är en koalition av FN och andra patriotiska partier, skapad 2012.

Republikanska Fronten är alla partier som är emot FN. Uttrycket "republikansk" återkommer flera gånger, och betyder i ett franskt sammanhang att man står för republikens värden, med jämlikhet, frihet, broderskap osv.

Guy Mollet (1905-1975) var en fransk socialistisk politiker.
Laurence Parisot är ledare för företagarorganisationen MEDEF.
Jean-Luc Mélenchon är en vänsterpolitiker, nu ledare för Vänsterfronten.
Arnaud Montebourg är minister i PS-regeringen.

CGT är Frankrikes största fackförbund.

Bas-Rhin och Haut-Rhin är de två departementen som utgör regionen Alsace. Nyligen ägde en folkomröstning rum för att ge Alsace en regional status, något som FN motsatte sig, då man såg det som ett led i att försvaga nationerna, till förmån för ett regionernas Europa.

Maurice Druon (1918-2009) var författare och högerpolitiker.

Mot slutet av talet får vi en mängd referenser till historien om Jeanne d'Arc och övrig fransk historia, något som jag inte tror att jag behöver utveckla här.

Del 1:Del 2:


Del 3:


Del 4:Del 5:
4 kommentarer:

 1. Du kan vara stolt Tobbe!
  Du är förmodligen den enda kanalen genom vilka vi svenskar kan ta del av vad Marine Le Pen säger.
  Storartat tal! Tänk om vi kunde låna hit henne ett tag till oss? Jag får en känsla av att det hon säger gäller även Sverige och svenskarna.
  Rune

  SvaraRadera
 2. Tack ska du ha! Japp, det är syftet; att öppna upp ögonen hos många svenskar för vad som händer i Europa, och att vi inte är ensamma, bara några år efter....

  SvaraRadera

 3. Ja vad kan jag säga annat än, vilken kvinna ! Hon älskar sitt folk och sitt land och säger det med stolthet, vilket fantastiskt tal.
  Njöt av hennes ord, hennes kärlek till sitt land och önskade innerligt att vi i Sverige hade någon som lite kunde nå upp till hennes engagemang. Gratulerar Frankrike som i henne har ett hopp om bättre tider.
  Ett innerligt TACK till dig som gjorde detta möjligt.MVH IA

  SvaraRadera
 4. Tack, Tobbe!

  Magnifikt tal!
  Skulle vilja se våldsvänstern störa det mötet! :)

  Tycker som att hon beskrev Sverige, det finns tydligen liknande problem i Frankrike!

  Men vi är ett litet folk och det finns knappt 6.5 miljoner väljare totalt i vårt land och därför kan en liten grupp antidemokrater göra så stor skada.

  SD kan inte hålla den typen av tal. De är barn av vår kultur och den är mer pragmatisk med syfte att skapa drägliga livsvillkor i motsatts till den franska vars historia är fylld av kamp och krig, även försvarskrig. Vi kan skapa en Tegnér. Men om SD kommer med i EU vilket jag hoppas ska SD definitivt samarbeta med FN! Det vore befruktande. Fanns inte spår av antisemitism i Marine le Pen's tal och sådant är nog inte särskilt framträdande om det finns!

  Håller med om allt hon sa! Klart vi ska ha internationalism! Men det förutsätter självständiga nationer i motsatts till globalism!!
  Vive Marine le Pen!

  Ina Höst

  SvaraRadera