tisdag 7 maj 2013

Lite muslim- och vänsterkravaller nästa vecka?
Om precis en vecka drar Eurovision Song Contest igång, detta år i Sverige. Av någon märklig anledning har man valt att förlägga den till Malmö, vår främsta Mellanöstern-metropol. Hur tänkte man här? Med tanke på hur vår elit fungerar, skulle det faktiskt inte förvåna mig om man tänkte sig att detta är ett utmärkt tillfälle att visa upp det bästa med Sverige, nämligen vår tolerans och mångfald.

Risken är dock stor att världen får se en lite sämre, och lite sannare, bild. Ty fyller man en stad med Mellanöstern, får man, tja, Mellanöstern. Följaktligen mobiliserar nu våra muslimska vänner. Vad har man för anledning att bråka denna gång? Ja, det handlar självklart om att Israel är ett av deltagarländerna.

En som är på gång är vänsterpartisten Daniel Sestrajcic, ordförande för kulturnämnden, som har en mängd spännande idéer på sin blogg, och dessutom en liten krystad förklaring till varför det är så oerhört viktigt att bråka för att några israeliska musiker kommer hit.

"Onsdagen  den 15e maj är det 65 år sedan Al-nakba – den dag då vi minns hur hundratusentals människor fördrevs från sitt hemland och sin mark för att ge plats åt den Israeliska staten. Sedan dess har en av de stora tvistefrågorna mellan Israel och Palestina varit palestiniers rätt att återvända."

Jag tänker inte gå in på det eviga tjafset kring Israel/Palestina-frågan. Jag vill dock påminna om vad som hände i Europa bara tre år tidigare. Då fördrevs nämligen 12 miljoner etniska tyskar från Polen, Ryssland och Tjeckoslovakien. Vad gjorde dessa tyskar efter denna fördrivning? Satte de sig ner och gnällde om det fram till idag? Nej, de gjorde sitt bästa för att skapa en ny framtid i själva Tyskland, och hjälpte till att på några år bygga upp Europas rikaste land.

Att sedan personer födda i Sverige sitter och hetsar upp sig kring Israel/Palestina-frågan säger ju en del om både denna grupp och integrationen i Sverige. Jag har aldrig hört dessa människor oroa sig för kriget i Kongo-Kinshasa eller situationen i Nordkorea. Nej, det är bara intressant om muslimer är inblandade, främst i Palestina förstås, men även när USA går in i exempelvis Irak. Fesligt nog drar han paralleller till något han vid flera tillfällen kallar "apharteidregimen", men man kanske inte kan begära att en simpel kommunist vet, eller ens kollar upp, hur apartheid stavas.

Vad har då denne Daniel för hyss på gång?

"Du som vill vara med och sjunga mot ockupationen deltar med fördel på ”Israel, welcome back when Palestine is free” den 16e maj. Kom med och repetera innan nu på torsdag och lördag."

Det borde inte förvåna någon att vår mest ökände islamkramare dyker upp:

"Redan nu på lördag kan du delat på ett unikt arrangemang av Palestinska ungdomsrörelsen som bjudit in bland annat Mattias Gardell till en föreläsning på garaget med start klockan 13.00: Palestinska ungdomsrörelsen presenterar stolt Nakbadagen."Sedan växlar man upp fånigheten ett snäpp:

"Jag vill också passa på att informera dig om den 16e maj – semifinalen då Israel deltar – har ett antal personer också bjudit in till ”Israel, welcome back when Palestine is free” vi kommer (ja, jag planerar att delta även på detta) att framföra ett schlager meddley med omgjorda texter från alla Sveriges vinnarlåtar för att på ett nytt sätt tala om för Israel att de är välkomna den dagen Palestina är fritt. Låter som kommer framföras i omgjord form är Waterloo, Diggilo diggely, Fångad av en stormvind, Take me to your heaven, Euphoria samt årets bidrag You."

Slutligen undrar jag hur många andra generationens tyskar som kommer att protestera mot att Ryssland, Polen och Tjeckien får delta. Eller är det kanske skillnad mellan hur olika grupper integrerar och uppför sig här?

Skånskan

6 kommentarer:

 1. Ska man skratta eller gråta? Nej det är bara att sjunga... Och i juli kommer Lars V. Ingen semester sa konstapeln...

  Fiolen

  SvaraRadera
 2. Är det omsorg om palestinierna?? Är de lika entusiastiska att demonstrera mot Syrien, Egypten, Kuwait, Libanons behandling av Palestinierna????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kuwait som utvisade hundratusentals? palestinier för att de tog Sadam Husseins parti i kriget som han startade!Jordanien med sin Kung krossade det palestinska upproret i sitt land döda tusentals palestinier, resten kördes iväg till libanon!Araberna utnyttjar palestinier bara för att krossa israel,någon tanke på deras väl ock ve har de inte!

   Radera
  2. Exakt! Ingen ställer arabländerna till ansvar för att de vägrar palestinierna medborgarskap. Palestinierna används för att hålla hatet vid liv. Generation efter generation. Det är skamligt!

   Radera
 3. Vad säger då Daniel Sestrajcic om deltagande i Eurovisionstävlingen av länder som Ukraina, Azerbajdzjan eller diktaturen Vitryssland. År 2013 har man särskilt betonat mänskliga rättigheter och pressfrihet i de länder som deltar.."We are one" gäller tydligen dessa länder men inte Mellanösterns enda demokrati med 1,7 miljoner araber inom sina egna gränser med tillgång till sjukvård och skolor och tre arabiska regimkritiska partier i Knesset. Jämför länderna Daniel - innan du driver på mot en musikfest som ska förena.

  SvaraRadera
 4. Nerverna på helspänn!

  "Ingen bomb på Caroli
  Malmö.En obevakad resväska hittades utanför Radison hotell på lördagseftermiddagen. En bombvagn rekvirerades av polis som fanns på plats med anledning av ESC-festivalen."

  http://www.sydsvenskan.se/malmo/ingen-bomb-pa-caroli/

  SvaraRadera