söndag 12 maj 2013

Lite statistiska lögner från Aftonbladet




"Invandrarbarnen vet att de måste vara bättre än svenskarna. Därför satsar de stenhårt på utbildning.
Det visade redan forskaren Catarina Lundqvist i sin avhandling 2010. Hon hade intervjuat 34 barn till invandrare. De var högst medvetna om att de stod inför diskriminering på arbetsmarknaden och att de saknade svenskarnas sociala kontaktnät. Motstrategin var att skaffa sig en formell kompetens som inte kunde trollas bort."

Men är det så? Nja, ökände AFA-aktivisten och pk-krönikören Petter Larsson på Aftonbladets politiska sida, Aftonbladet Kultur, har förstås valt selektivt för att kunna driva sin linje om de usla svenskarna och mångkulturens berikning.

"I gruppen med svenskfödda hade 35 procent av föräldrarna en universitetsutbildning och 46 procent av barnen. Men för föräldrar födda i Iran var siffran 38 respektive 56 procent och för Grekland 12 respektive 39 procent."

Ja, det här var ju inte helt slumpvisa eller ens relevanta exempel. Vi vet att den iranska gruppen troligen är den mest högutbildade flyktinggruppen som kommit till Sverige, dessutom för 30 år sedan. Och greker? Den gruppen kom på 50- och 60-talen, och det är väl knappast någon större mängd som kommer därifrån idag.

Jag har inte kunnat få tillgång till avhandlingen Larsson refererar till, men den har troligen inte lästs av honom heller, eftersom han nämner just det som framkommit i en intervju med forskaren ifråga. Vad som dock också framkommer i den intervjun är:

"...särskilt från vissa regioner. De som sticker ut är Iran, Spanien, Grekland, f.d. Jugoslavien och Asien."

Alltså exakt vad den fördomsfulle kunnat förvänta sig. Då är det ju synd att vår tids invandring inte kommer därifrån, utan från länder som Somalia, Afghanistan och Syrien. Hur ser siffrorna ut då?

6 kommentarer:

  1. Sedan är det förstås också så att en europeisk universitetsutbildning inte är fullt jämförbar med en från Mellanöstern eller Afrika.

    SvaraRadera
  2. Jo, fast i detta fall handlar det om andra generationen, det vill säga de som studerar på högskola/universitet i Sverige. Men det finns förstås en anledning till att just Iran och Grekland nämns, då de troligen är just de två ursprung som ligger marginellt över det svenska genomsnittet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste inte Larssons text, men fick intrycket att det delvis också handlade om att många kommer hit med en universitetsutbildning i bagaget (han nämner ju tydligen 38% av iranierna).

      Radera
  3. Jag gjorde just den poängen med grupper som du själv gör i kommentarsfältet.

    När jag skulle in och kolla vad andra hade kommenterat så hade hör och häpna möjligheten att kommentera försvunnit.

    /Andreas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hann kommentera,det som gör mig less är att Petter Larsson tar för givet, att man inte förstår att de som gick ut grundskolan i början på nittiotalet,inte är samma sorts invandrare som kommer idag!Som det sagts vare det säkert stora grupper Iranier Greker Jugoslavier...

      Radera
  4. Spanien är ett helt irrelevant exempel. Universtietsexamina är legio där. Man skulle kunna säga att den obligatoriska spanska utbildningen officiellt är 15+. Inte har det hjälpt landet ett skvatt, mer än var fjärde är utan jobb och högutbildade ungdomar, något vassare på utländska språk än föräldragenerationen, flyr hals över huvud från den pågående och kommande katastrofen.

    Inbördeskrig innan decenniet är över.

    SvaraRadera