söndag 19 maj 2013

Munkar attackerade av nordafrikaner i Avignon


Le père Grégoire a déposé plainte au commissariat ainsi que deux frères menacés au couteau et une jeune femme qui a reçu un coup en tentant de s'interposer lors de l'agression. L'acte de trop pour l'archevêque d'Avignon, Monseigneur Cattenoz, qui appelle

Från La Provence

En broder från Saint-Ruf-församlingen fick näsan knäckt i måndags kväll, under en attack för att stjäla hans mobiltelefon. Ärkebiskop Cattenoz fördömer de upprepade attackerna mot munkarna.

De sex bröderna från Saint-Jean-orden har bara befunnit sig fem år i församlingen Saint-Ruf, vid Gambettaboulevarden i Avignon. Irriterade beskriver de de regelbundna stölderna de blir utsatta för, varav vissa äger rum inuti själva kyrkan. När deras broderskapsideal stöts mot vissa av kvarterets ungdomsbrottslingars kalla logik, skriker de ut sin frustration. För dem gick det över gränsen i måndags.

Fader Grégoire, en av de sex bröderna i orden, blev våldsamt attackerad i måndags kväll. När han befann sig i en gränd bakom prästgården, med mobilen i handen för att skicka ett sms, blev den våldsamt ryckt ur hans händer av en ungdom tillsammans med tre medhjälpare. Men fader Grégoire gav inte upp, utan sprang efter tjuven och lyckades få fast honom på prästgården. Munken hade dock problem att hålla kvar sin angripare, då hans kumpaner visade sig vara lika aggressiva.

"Jag höll honom i handleden och han gav mig ett knytnävsslag" berättar fader Grégoire. När de hörde skrik, försökte två andra bröder ingripa genom att följa efter de 20-åriga angriparna. "Men de hotade oss med knivar och sa att de skulle hugga oss om vi fortsatte, så vi lät dem gå", förklarar fader Marie-Christophe, församlingens kyrkoherde. Han fortsätter:

"Dittills hade det inte förekommit några fysiska angrepp, men dessa ungdomar har ingen respekt. De har inga problem med att attackera munkar. Vi bär munkkåpa och är lätta att identifiera, men dessa nordafrikanska ungdomar respekterar ingenting, trots att vi har goda relationer med de gamla."

"Detta kvarter har blivit en laglös zon", fortsätter ärkebiskop Cattenoz. "Här blir jag utskälld på gatan för att jag bär ett kors. Om man inte längre kan bära ett kors runt halsen eller en mobil i handen, är det ungdomarna som sätter lagen?" Han tillägger: "Jag vill att staten reagerar och funderar på hur vi skall kunna leva tillsammans utan att vara rädda."

Ärkebiskopen avslutar:
"Låt inte denna eld sprida sig. Annars undrar jag mot vilket land vi går."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar