tisdag 21 maj 2013

Nationalistisk författare sköt sig i Notre-Dame


Dominique Venner (1935-2013)
Strax efter klockan fyra i eftermiddags gick den välkände författaren Dominique Venner in i katedralen Notre-Dame i centrala Paris, tog fram en pistol och sköt sig i huvudet. Självmordet var en protest mot förfallet av Frankrike.

Under 1960-talet var Venner politiskt aktiv, och grundade tillsammans med Alain de Benoist organisationen GRECE (Gruppen för forskning och studier för den europeiska civilisationen). Under 1970-talet drog han sig tillbaka från politiken för att på heltid ägna sig åt författande, och skrev under de följande decennierna en mängd böcker, om bland annat vapen, jakt och historia.

Marine Le Pen kommenterar dödsfallet:

"All vår respekt vill Dominique Venner vars sista gest, i högsta grad politisk, blev att försöka väcka Frankrikes folk. Det är dock i livet och hoppet som Frankrike kommer att resa sig och räddas."

Paris : suicide d'un anti-mariage gay dans Notre-Dame

Strax före sin död efterlämnade Venner ett sista budskap på sin blogg. Några rader ur detta inlägg:

"Man måste inse att det är fullt möjligt att Frankrike faller i islamisters makt. Sedan 40 år har politikerna och regeringarna ur alla partier (utom FN), liksom arbetsgivarna och kyrkan, aktivt arbetat för detta, genom att med alla medel accelerera den afrikanska och arabiska invandringen.
Sedan länge har stora författare ringt i varningsklockan, till att börja med Jean Raspail i sin profetiska "Camp des Saints", vars nya upplaga trycks i rekordantal.
Demonstranterna från 26e maj kan inte bortse från denna verklighet. Deras kamp får inte begränsa sig till motstånd mot homoäktenskap. Det 'stora utbytet' av Frankrikes och Europas befolkningar, påtalad av författaren Renaud Camus, är en fara som är mycket mer katastrofal för framtiden.

Det kommer inte att räcka att organisera snälla gatudemonstrationer för att förhindra det. Det är med en verklig "intellektuell och moralisk reform", som Renan sa, man först måste börja. Den borde tillåta en återerövring av det franska och europeiska identitetsminnet, vars nödvändighet ännu inte är tydligt förstådd.

Det kommer absolut att krävas nya gester, spektakulära och symboliska, för att skaka om de slumrande, skaka de bedövade medvetandena och väcka minnet av våra ursprung. Vi går in i en tid då orden måste bestyrkas genom handlingar."

SvD
Fria Tider

7 kommentarer:

 1. Åter igen kan man i SVT:s referat av TT:s sammanfattning av händelsen, samt i översättningen av både Venner's text och Marine Le Pen's twitter angående självmordet, skönja den underliggande agendan media har att svartmåla den franskvänliga rörelsen. Ävensom mycket sublimt genom luddiga insinuationer och genom de ord och de nyanser man väljer och då inte minst vad man väljer att utelämna när man skriver sina texter och referat.

  Så här skriver SVT på sin hemisda:
  "Högeraktivist sköt sig i Notre Dame
  Tros politiska förtecken En känd högeraktivist tog i dag livet av sig framför ett altare i den kända katedralen Notre Dame i Paris. Självmordet föregicks av uttalanden om att en ”spektakulär” handling är nödvändig för att skydda den franska identiteten.

  Mannen, 78-årige Dominique Venner, är en välkänd fransk historiker och högerdebattör, uppger Reuters. Han sköt sig inför hundratals turister strax efter klockan fyra på eftermiddagen, rapporterar Le Monde.

  Venner har varit högljudd motståndare i debatten kring homosexuellas rätt att gifta sig. I lördags signerade president Francois Hollande lagen. Katedralen Notre Dame har varit en central plats i debatten, skådeplats för många demonstrationer mot gayvigslar.

  ”Det kommer med all säkerhet att krävas nya, spektakulära, symboliska gester för att bryta dvalan... och återuppväcka minnena av vårt ursprung”, skrev Venner på sin hemsida innan han tog livet av sig, enligt TT.

  Hyllad av Le Pen
  Nationella Frontens ledare Marine Le Pen hyllar handlingen.

  ”All heder till Venner vars slutliga, ytterst politiska handling var ett försök att väcka Frankrikes folk” skriver hon på Twitter.

  Notre Dame, som besöks av 13 miljoner personer årligen, stängdes omedelbart av polis efter händelsen."

  SvaraRadera
 2. Och i SvD rubrikssäter man händelsen så här:
  "Le Pen hyllar självmord i kyrka
  PROTEST Extremhögeraktivist sköt sig i Notre D"

  SvaraRadera
 3. Ja, där ser man hur man i stort och smått slirar på sanningen. Ovan ser vi ju vad Marine faktiskt sa, och hon hyllar ju definitivt inte handlingen, utan hedrar möjligen mannen. Dessutom preciserar hon att det är med liv och hopp man skall gå framåt.

  SvaraRadera
 4. Le Pen är en fascistdjävel som är ute efter syndabockar -invandrare- för att det går dåligt i ekonomin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådär ja, en liten analys från vänster.

   Radera
  2. Ja. Le Pen hyllar hoppet och livet. Det blev för mycket för mångkulturalisten.

   Radera
 5. Ja, det är ju t om tveksamt om hon kan påstås hedra Venner i uttalandet. Viss respekt är ju inte precis samma sak. Hursomhelst så uttalar hon sig ju tvärtom kritiskt till handlingen. Sorgligt.

  Sorgligt också att han kände sig så trängd. Frankrike är ju ändå ett stort land med många olika åsikter. Samtidigt. Takhöjden måste ju vara oändligt hög där jämfört med här. Fast så kan man förstås inte resonera om personliga känslor börjar styra nedåt.

  Jag får, kanske felaktigt, en association till känsloläget hos riktigt snillrika personer. Med skyhöga IQ-tal och ohyggligt blixtsnabb läsförståelse. Att de påstås bära en djup melankoli och känsla av meningslöshet. Eftersom de snabbt begriper hur saker och ting hänger ihop. Ingenting blir till slut en utmaning eller väcker nyfikenheten.

  SvaraRadera