onsdag 29 maj 2013

Tragikomisk intervju med svamlande Löfvén


I gårdagens Expressen förekom en längre intervju med Stefan Löfvén. Mina förväntningar var förstås ganska låga, men jag blev ändå förvånad över mängden tom retorik och rena dumheter. Nedan bjuder jag på några talande utdrag.Du vill att kommuner som tar emot flyktingar ska få en solidaritetsbonus och de som inte gör det ska få betala. Hur stor ska den där boten vara?

- Vi koncentrerar oss på att de som tar emot får en bonus. Hur själva fördelningen av kostnaden ska ske är en sekundär fråga. Men Södertälje, Malmö och flera andra kommuner som tar emot en stor andel, måste få ett stöd för det.

30 sekunder senare:

- Nej, de flyktingar som är här i Sverige är mycket, mycket välkomna. De är en rikedom för vårt land. Sedan är det ju så att man kan ha en annan fördelning i Europa, att det är flera som hjälps åt, eftersom det blir en bättre hjälp då.

Borde vi inte istället försöka få hit så mycket av denna rikedom som möjligt? Varför skulle vi avstå från den till andra länder? Jaså, det var bara floskler som följaktligen inte behöver gå ihop. Sedan får Löfvén ur sig lite sosseretorik som visar sig vara helt tagen ur luften:

I en uppmärksammad intervju med DN före jul sade du att regeringen och Miljöpartiets uppgörelse om arbetskraftsinvandring har bidragit till Sverigedemokraternas uppgång genom att antalet människor på arbetsmarknaden har ökat med 10 000 personer. Vad menade du?

- Med de nya reglerna så kommer människor hit från länder utanför EU/EES, helt beroende av de arbetsgivare som anställer dem. De är helt i händerna på dessa. Vi har sett ett otal fall där människor bor sämre än djur, får knappt någon lön och har usla arbetsvillkor. Så ska inte vi ha det på svensk arbetsmarknad. Då känner människor rädsla för att villkoren i Sverige kommer att försämras, kommer att pressas, därför att man försätter enskilda människor i denna situation. Vi ska ha en ordning där båda parter på arbetsmarknaden har ett inflytande över det här.

Enligt en OECD-rapport från 2011 har lagen inte lett till lönedumpning. I själva verket var lönerna högre än snittet i de företag som tagit in arbetskraftsinvandrare. Vad baserar du din slutsats på, att de får det så dåligt när de kommer hit?

- Det är ju inte bara ett fall där vi har sett hur människor utnyttjas i den här cirkusen. Som jag säger, de får bo väldigt dåligt, får några tusenlappar i månaden, inte ens skatten betald. Det har inträtt då vi har regler som ger arbetsgivarna ensamrätt att bestämma om detta. Det är de som avgör helt och hållet om det finns behov eller inte behov av arbetskraftsinvandring. Vi ska ha ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Här ska kollektivavtal gälla. Här ska människor, oavsett var de kommer ifrån, ha justa villkor och löner.

Men de har ju högre lön än snittet.

- Nej, det kan man inte påstå om dem som kommer hit och...

OECD påstår det.

- OECD påstår, men de kan ju inte påstå. Jag kan inte vara den ende som har läst om de fall som har funnits här.

Men är inte det här bara ögonblicksexempel? Är problemet så allvarligt som du säger?

- Ja, det är väldigt allvarligt. Det spelar ingen roll om det så är en eller två, men nu är det mångdubbelt fler, som kommer hit och får leva under vidriga förhållanden, knappt får lön, inte skatten betald. Det är inte det vi ska ha på svensk arbetsmarknad.

När man sedan kommer in på Husby kommer ytterligare lite mycket trött sosseretorik:

Du hälsade på i Husby i tisdags kväll. Vilken är din viktigaste lösning för att komma till rätta med utanförskapet i landets invandrartäta förorter, där vi nu ser väldigt mycket problem?

- Det som har skett är väldigt dramatiskt och ytterst olyckligt. Jag blir bedrövad, förbannad, att vi ser det här våldet, utbrända bilar, folk som är rädda. Vi måste ta detta på allvar och vara tuffa mot brottsligheten. Vi ska också se brottslighetens orsaker. Vad beror detta på? Vi har ett samhälle som håller på att gå fullständigt isär nu, en regering som har koncentrerat sig på att sänka skatter i sju år, som har skapat stora skillnader.

Sänkta skatter ligger alltså bakom upploppen. Sedan blir det återigen pinsamt:

Ska monarkin avskaffas?

- Vi har det i partiprogrammet, så principen är ja, men det är inte någon prioriterad fråga. Jämfört med 448 000 arbetslösa och barn som inte klarar skolan väljer jag att prioritera de frågorna först.

Prioritera? Arbetar man verkligen inte med flera frågor samtidigt? I verkligheten är det förstås så att man varken vågar avskaffa monarkin eller ta bort detta krav ur partiprogrammet, så man väljer att helt enkelt inte låtsas om den. Det är också ett sätt att bedriva politik.

Du sade till Expressen nyligen att ett skäl till oroligheterna i Husby är långtidsarbetslösheten, som många där är drabbade av. Vilket land i EU tror du har lägst långtidsarbetslöshet?

- Just långtidsarbetslöshet, det vet jag inte.

Det är Sverige.

- Jaha. Men den har växt.

6 kommentarer:

 1. Sveriges nästa statsminster?
  Det är skrämmande att den här figuren får en chans om drygt ett år att bilda och leda Sveriges regering. Fast... resten är inte bättre heller.

  SvaraRadera
 2. Ja, Jösses! Med all sannolikhet vår näste regeringschef

  SvaraRadera
 3. Nu har jag kollat lite närmare på intervjun. Det var rätt hårda frågor; skall bli intressant att se om MP blir lika grillade..

  Långtidsarbetslösheten i Husby och andra utanförskapsområden är säkert hög; det är väl en av definitionerna på utanförskapsområde.
  Om långtidsarbetslösheten har ökat från 25 000 till 77 000 sedan 2006 beror det nog till stor del på massinvandring

  Skolans kommunalisering; det tog tid innan förändringen slog igenom på resultaten - fullt naturligt; sen gjorde massinvandringen sitt till. Nya reformer för att vända resultaten kommer också att ta tid.
  Löfven: "..i stället för att kriga om vem som ska vara ansvarig ska vi fokusera på kvaliteten." Men Löfven, om man är ansvarig, är man ansvarig för kvaliteten!

  Ungdomsarbetslösheten; jobbgaranti inom 90 dgr kan sänka ungdomsarbetslösheten (15-24 år) från 27,2% (april 2013 inkl heltidsstud) till ??
  Statistik saknas för 0-90 dgr, men 10,3 % är arbetslösa 1-4 veckor och de berörs inte av Löfvens förslag.
  9,6 % är arbetslösa 1-6 mån och 4 % mer än 6 mån; de som nu omfattas av åtgärder.
  Med ett linjärt antagande skulle 13-14 % vara arbetslösa upp till 90 dgr; Löfvens 90-dgrs garanti skulle alltså kunna halvera ungdomsarbetslösheten som mest.
  Tyvärr blir det väl mest korta bidragsjobb, men det är en annan historia.

  P.S Om man exkluderar heltidsstuderande sjunker ungdomsarbetslösheten i april 2013 till 10,8 %. Jfr dec 2008: 17,7 % inkl stud, 13,1 % exkl

  SvaraRadera
 4. Kompletterande om ungdomsarbetslösheten april 2013:

  I åldersgruppen 15-19 år är 48,3 % arbetslösa !!!
  I åldersgruppen 20-24 år är 19,6 % arbetslösa
  (inkl heltidsstud; uppg exkl stud saknas)

  Antal arbetslösa 15-19 år: 84 000 st
  Antal arbetslösa 20-24 år: 94 300 st

  Jfr dec 2008:

  I åldersgruppen 15-19 år är 22,5 % arbetslösa
  I åldersgruppen 20-24 år är 15,6 % arbetslösa
  (inkl heltidsstud; uppg exkl stud saknas)

  Antal arbetslösa 15-19 år: 38 500 st
  Antal arbetslösa 20-24 år: 63 700 st

  Källa: SCB AKU

  SvaraRadera
 5. Löfven kommer att göra vad han kan för att begränsa massinvandringen. Skall det ske, skall det ske från vänster, då kritiken från media kan bli något mildare. Hans problem blir att hantera hejaropen från SD, men det fixar han nog med att hänvisa till olika människosyn och värdegrund

  SvaraRadera
 6. Nu ska Löfven snart åka till det årliga Bilderbergmötet och få instruktioner från världens mäktigaste män vad som väntar runt hörnet för Sverige.


  Ska man tro på detta? Tja, men ställ er frågan varför framgångsrika länder som Japan och Sydkorea inte har förstått vitsen med att importera en stor mängd araber.

  SvaraRadera