lördag 1 juni 2013

Bisarr chatt med KG Bergström om SD
Idag fick Expressens läsare möjlighet att ställa frågor om Sverigedemokraterna till den politiska kommentatorn KG Bergström. I normala fall är dessas uppgift att hålla sig neutrala, men nu handlar det om SD, så KG känner sig kallad att agitera genom hela chatten. Låt oss börja med en komisk ordväxling i sammanhanget:

Mattias
Hej! Hade egentligen en mer allmän fråga. Är det inte oerhört enerverande att vara politisk kommentator som måste förhålla sig neutralt. Även du röstar väl och har dina politiska ideologier samtidigt som du måste kommentera både Reinfeldts och Sjöstedts idéer helt utan privat infallsvinkel.

KG
Inte efter så många år i gamet. Men frågan är berättigad. Det gäller att hela tiden vara på sin vakt.

Det kom fler frågor, där svaren avslöjar att vår käre KG kanske inte är helt på sin vakt.

Joffa
Vilket av de övriga riksdagspartierna tror du är mest benäget att etablera ett långsiktigt samarbete med Sverigedemokraterna?

KG
Inget.

Erik
Hur problematiskt är det egentligen att så många medlemmar i partiet får avgå/sluta. Finns det manskraft om SD får en betydande ställning i nästa val?

KG
Hittills är det ju värst ute i kommunerna, där SD inte sällan har svårt att besätta sina kommunfullmäktigeplatser. Men jag tror att det hade varit mer problematiskt om SD inte hade uteslutit de värsta rötäggen.

De värsta rötäggen alltså. KG menar förstås att de kvarvarande medlemmarna också är rötägg. Sedan blir det ännu roligare:

 
Per
Tycker du att sd bevakas oberoende och objektivt av landets journalister? PK- media har ju blivit ett begrepp eftersom många anser att demokratin inte är lika för alla.

KG
Ja.

Conny
Hur kommer det sig att "järnrörsskandalen" inte påverkade SD mer negativt, tror du?

KG
Därför att de som vill begränsa invandringen kraftigt uppenbart inte stördes av detta exempellösa uppträdande.

Nja, det kan ju också bero på att, även om vi tycker att uppförandet var olämpligt, så ser vi frågan om Sveriges framtid som viktigare. Sedan så skulle jag inte vilja kalla incidenten för "exempellös", då vi har sett många exempel från övriga partier på olämpligt beteende.

Alicia
Varför kallas SD för högerextrema, när de vill sänka invandringen till en genomsnittlig europeisk nivå? Är alltså de flesta andra länder i Europa också högerextrema då?

KG
Därför att partiet får anses stå långt ut till höger jämfört med övriga partier.Själv talar ja dock oftare om högerpopulistiskt parti.

På vilket sätt står partiet till höger om Moderaterna och KD? Ja, "högerpopulistiskt" var ju också ett fint neutralt tillmäle. Slutligen är det lite tragiskt att inte ens en erfaren "politisk kommentator" kan skilja mellan "de" och "dem":

KG
Det tycks ha att göra med den uppmärksamhet partiet får i media. Trots att det var negativ publicitet i höstas steg siffrorna. När det inte exponeras sjunker dem.

2 kommentarer:

  1. Att denna gamla stofil överhuvudtaget tillfrågas i politiska frågor fortfarande är ju helt obegripligt! Han är ju lika intressant som en gråsten..

    SvaraRadera
  2. Vad har karl'n för meriter egentligen? Jag tycker att han alltid framstår som något av en pajas.

    SvaraRadera