söndag 23 juni 2013

Krav på att göra Hagia Sofia till moské
Två muslimska kvinnor inuti Hagia Sofia. Turkiets framtid?Den byggdes som kyrka, blev omgjord till moské, för att sedan bli museum. Nu har en grupp muslimska turkar startat en kampanj för att åter göra byggnaden till moské.

Varför är detta intressant? Jo, dels därför att det är ytterligare ett litet tecken på att det tidigare strängt sekulära landet går i islamistisk riktning, dels för att det omvända skulle vara otänkbart. Skulle man göra om en moské till kyrka skulle folk trampas ihjäl över hela världen.

Nästan alla turkar är visserligen muslimer, men när det Ottomanska riket föll efter första världskriget, ville Turkiets nationalhjälte Kemal Atatürk skapa en modern stat, fri från religion. Sålunda lät han 1931 göra om moskén till museum. De senaste dagarnas våldsamma protester i landet har också blivit moderna turkars protest mot statsministers Recep Tayyip Erdogans rörelse i islamistisk riktning.

Aftenposten


2 kommentarer:

  1. Varför är detta intressant? Jo, dels därför att det är ytterligare ett litet tecken på att det tidigare strängt sekulära landet går i islamistisk riktning, dels för att det omvända skulle vara otänkbart. Skulle man göra om en moské till kyrka skulle folk trampas ihjäl över hela världen.

    Ovanstående kommentar passar även in på Europas framtid.

    SvaraRadera
  2. Torbjörn/Tobbe25 juni 2013 16:00

    Snygg kommentar!

    SvaraRadera