torsdag 27 juni 2013

Marine Le Pen blickar mot maktövertagande
I förrgår höll Marine Le Pen en presskonferens, efter en nyss avslutad resa i Ukraina och Ryssland. Med anledning av det fantastiska resultatet i fyllnadsvalet i Villeneuve-sur-Lot, där FN-kandidaten gick från 26% till 46% i andra omgången, ägnade hon också några minuter åt att tala om partiets situation och inte minst dess framtid. Front National vidtar nu på allvar förberedelser för att bli största parti och kunna överta makten i Frankrike.

Den viktigaste lärdomen från fyllnadsvalet är att den så kallade "republikanska fronten" nu förefaller vara död. Detta uttryck används av de övriga partierna när de går samman för att blockera Front National och åsyftar då att dessa skulle stå för republikanska värderingar (frihet, jämlikhet, broderskap, demokrati osv), till skillnad från Front National. Denna front kollapsade tydligen i Villeneuve, då uppenbarligen en stor andel socialister hellre röstade på Front National än på högerpartiet UMP.

UMP står för L'Union pour un Mouvement Populaire (Unionen för en folklig rörelse), vilket är vad Marine åsyftar när hon säger att Republikanska fronten är lika lite republikansk som UMP är folkligt eller PS, Parti Socialiste, är socialt.

Arnaud Montebourg (PS), som nämns i inslaget, är minister för industriell återuppbyggnad.

Situationen som Marine Le Pen beskriver skulle lika gärna kunnat handla om Sverige, Sjuklövern och Sverigedemokraterna och bör alltså ge oss lite hopp för framtiden även här. (Klicka helst på fullskärm)

8 kommentarer:

 1. Lysande Europa vaknar kanske!

  SvaraRadera
 2. Front National är dock mycket "extremare" än SD, Front National är ett riktigt etniskt nationalistiskt parti som inte på något sätt kan jämföras med vårt halvkonservativa "Öppen Svenskhet" SD.

  Närmaste partiet vi har i Sverige är nog ND.

  Ett exempel är att FN vill deportera alla invandrare som inte respekterar etniska fransmän, medan SD förnekar att ett etnisk Svenskt ens folk finns, och inte ens skulle deportera en kriminell invandrare så länge de har medborgarskap.


  "Det finns en grupp människor som har bott här väldigt länge men det är nog få nu levande svenskar, med svensk nationell identitet, som kan betraktas som etniska svenskar."
  - Jimmie Åkesson
  http://www.tv4play.se/program/rosenberg?video_id=2240676

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller jag inte med om, ND är i princip ett dött parti, de har alltid haft lite knäppgösstämpel över sina övriga frågor osv.

   Svp är mer extrema i sina åsikter än ND men mer seriösa som parti enligt mig.

   Radera
  2. Jag menade ideologiskt - FN är som ND ideologiskt, väljare mässigt är ND inget.

   Håller med dig om SvP och ND.

   Radera
 3. FN vill göra Frankrike till ett Israel för Fransmän medan SD bara vill lyda Israel.

  SvaraRadera
 4. Tack Tobbe, för att du lägger upp detta och översätter för oss som inte är så bra på franska!
  Jag njuter av att lyssna på det vackra franska språket och den skärpta analysen från denna modiga och rakryggade politiker.:"När man har slut på argumenten, försöker man surfa på rädslan för FN". Det är ju precis som i Sverige, när man försöker motarbeta SD.
  Majalisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frankrike har alltid varit ett föregångsland i Europa och snart följer andra i deras spår :-)

   Radera
  2. Tack Majalisa för att du är intresserad!

   Radera