måndag 8 juli 2013

Liten film om en somalisk ankar-mamma
Denna lilla dokumentärfilm är naturligtvis utformad som ett snyftreportage, men den kritiske tittaren ställer sig ändå några frågor:

- Först och främst, frågan som alltid dyker upp i dessa fall. Hur kan man lämna sina egna barn i ett land man tydligen måste fly från, för att sätta sig i Sverige? Det verkar som att, medan man från Afghanistan skickar ut ankarbarn, väljer man i Somalia att skicka ut en ankarförälder, för att en mängd barn (och i det här fallet även barnbarn), skall kunna ansluta längre fram.

- Hela familjen hade ju tagit sig till Kenya, varför är det absolut nödvändigt och naturligt att man måste åka till Sverige, av alla länder?

Ytterligare några observationer från filmen:

- Till Växjo är alltså 500 somalier på väg, de flesta barn. Förvaltningschefen säger att "det är ju i princip en skola som kommer hit. Det måste vi hantera." Nej, det måste ni inte alls. Res på er och stå upp mot vansinnet. Han fortsätter också med att förklara att det inte bara är att sätta in 10-11-åriga somalier i en klass för 10-11-åringar. Nähä, hur skall man göra då? Sätta dessa i första klass bland svenska 7-åringar? Min gissning är att man helt enkelt kommer sätta dessa i de ålderskategorier där de åldersmässigt hör hemma, för att sedan den fantastiska volymen ser till att samtliga klasser sänker sig till lämplig nivå.

- "Ader trodde att det skulle finnas en stor förståelse här, eftersom svenskarna själva för 150 år sedan emigrerade till Amerika". Jag är mycket skeptisk till att denna Ader själv sagt det, då det knappast är en vida spridd kunskap i Somalia. Nej, det är det gamla vanliga trötta mantrat, och kommer givetvis från någon massinvandringsvurmande svensk.

Länk till filmen


4 kommentarer:

 1. Växjö kommun en av de stora vinnarna i dagens Sverige vi andra som nu inte kommer att få uppleva den klondyke kan bara se på med avund.

  SvaraRadera
 2. Suck, stånk och stön. Vilken vacker huvudbonad hon har och...

  SvaraRadera
 3. Vilka hemska filmer du länkar till...

  /M

  SvaraRadera
 4. Man ser dom nu ännu mer än annars i sommarvärmen, insvepta i stora tygsjok, makligt vankande genom Söderhamn. Männen däremot klädda som dom vill och anpassat till temperaturen. Men nej, det är absolut inget kvinnoförtryck !

  SvaraRadera