söndag 7 juli 2013

Romer utvisas till Kosovo - trots simulerad apati!


En annan familj visar upp sitt "apatiska" barn
för besökare från Miljöpartiet. Partiet vill att denna
apati skall leda till automatiskt uppehållstillstånd.

I dagens pappersupplaga av GP tar man upp ett fall med en romsk familj som skall utvisas till Kosovo. Tidningen ondgör sig över att detta sker, trots att ett av barnen visar symptom på den berömda apatin. Själv trodde jag inte att det fanns en enda människa som längre tog dessa historier på allvar, men uppenbarligen gör man det i vår fantastiska mediekår.

Innan vi ger oss in i mediernas parallella verklighet, vill jag påminna om några fakta:
- Samtliga "apatiska" barn kommer från Östeuropa och Balkan.
- De tillfrisknar när uppehållstillståndet inkommit.
- Fenomenet förekommer endast i Sverige.

"I en idyllisk röd stuga med vita knutar ligger 10-årige Dejan Karamanovic orörlig i fosterställning i en träsäng. Man skulle kunna tro att han sover."

Psykiatrikern Agnes Györffy menar att ett uppehållstillstånd är nödvändigt för att häva apatin:

"En viktig förutsättning för att uppnå förbättring är att Dejan med sin familj kan erbjudas trygga levnadsvillkor och befrias från skräcken han har upplevt i hemlandet."

Jag är mycket skeptisk till att ett barn är så införstådd i asylprocessen att man uppnår ett sjukdomstillstånd av den här arten. Sedan är det faktiskt så att romer från Balkan saknar alla asylskäl och därför skall skickas tillbaka, alldeles oavsett vilken teater man här kan uppvisa. Lägre levnadsstandard i hemlandet utgör fortfarande inte ett asylskäl.

"Det första beslutet om utvisning kom hösten 2011. Ungefär samtidigt började Dejan få svår huvudvärk, ville mest ligga inne. Sommaren 2012 hade Dejan till stor del slutat svara på tilltal, äta och röra sig."

Docent Tomas Eriksson har gett Migrationsverket sitt läkarutlåtande. GP lyfter fram honom som skurken i dramat och förkastar hans slutsatser, eftersom journalister trots allt bättre borde kunna avgöra medicinska frågor än en läkare. Vi får dock ta del av en del av hans utlåtande.

Han skriver att Dejan är medvetslös och tillägger "vilket man inte blir av en asylprocess". Slutligen konstaterar han att Dejans tillstånd "motsvarar det man kommit att kalla apatisk" men att hans "medicinska tillstånd inte är av den svårighetsgraden att en resa till Kosovo oundgängligen måste undvikas". En annan läkare kommer dock till slutsatsen att "en förutsättning för tillfrisknande är uppehållstillstånd".

GP ringer upp Tomas Eriksson som står på sig:

"Jag kan inte se någon annan förklaring än att barnen manipuleras av sina föräldrar. Jag tror inte att man kan bli medvetslös av en asylprocess."

Socialstyrelsen har tydligen beslutat att så inte är fallet, men Tomas Eriksson fortsätter:

"Det är uppenbart att Socialstyrelsen har en annan bild än jag. Jag tror att det är en del i ett politiskt spel. Det är som att svära i kyrkan att säga något som kan uppfattas som negativt mot asylsökande idag."5 kommentarer:

 1. Stackars satar. Nu måste det till med manifestation för dessa kränkta förfördelad !

  SvaraRadera
 2. Tomas Eriksson var framträdande, när apatidebatten rasade som värst. Anmärkningsvärt att Migrationsverket vågar använda honom som medicinsk expert. Anar jag en hårdare linje från myndigheten?

  SvaraRadera
 3. Vem som helst kan spela apatisk. Att ett barn skulle vara så mentalt drabbad av en asylprocess som de knappast kan vara medvetna om innebörden av.

  SvaraRadera
 4. Har du inte gått i skolan? Eller så lider du helt enkelt av ordentliga empatistörningar. Riktigt obehagligt. Om det är någon som borde skickas ut ur Sverige så är det personer som dig! Testa att bli förföljd och att se på när din mamma våldtas och blir slagen och sen kan du säga att det inte påverkat dig så mycket och att det är nemas problemas att flytta tillbaka till landet där denna tortyr skett. Det är nästan komiskt hur en vuxen(?) människa kan vara så trångsynt och veta så lite om världen, TROTS att du haft obligatorisk och gratis skolgång sedan du var 7 år. Tragiskt, mycket mycket tragiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var lite intolerant av dig att vilja skicka ut människor med empatistörningar. Vad har du för människosyn egentligen? Om det är skolan som fallerat, borde vi kanske se över den istället?

   Radera