fredag 5 juli 2013

Usel chatt om "högerextremism"
I Aftonbladets serie om den berömda högerextremismen i Europa, har turen nu kommit till Ungern. För att chatta om situationen har man bjudit en person vid namn Måns Wadensjö, som tydligen skrivit ett kapitel om landet i boken "Det mörka Europa". Nej, den handlar inte om en kontinent i sönderfall, som islamiseras och koloniseras av tredje världen, utan förstås om dessa mystiska "högerextremister".

Redan inledningen är rolig:

"Hejhej! Och välkomna med alla frågor. Jag kommer raka vägen från ett seminarium arrangerat av Arbetarrörelsens Tankesmedja, där jag, min medförfattare Tommy Svensson och Mona Sahlin diskuterat högerextremismen i Sverige och Ungern."

Vad i hela världen skulle Mona Sahlin kunna bidra med? "Asså, jag tycker det är superhemskt att såna där högerextremister finns"? Det verkar som att, även om hon förstås saknar allt intellekt och all kunskap, hennes blotta närvaro ger någon sorts dignitet till varje "anti-rasistiskt" evenemang. Analys får andra, kanske mer begåvade, men mindre kända, bidra med.

Som vanligt är förstås frågorna noggrannt utvalda.

Vart i världen tycker ni att högerextremismen är som mest utbredd?
Det är nog inte så lätt att mäta. Högerextremismen ser förstås annorlunda ut beroende på vilket land och vilken kontext man tittar på den i.

Nej, just det, eftersom ordet inte betyder någonting och alla som står upp för sina nationer klumpas ihop under denna märkliga beteckning. Måns bekräftar detta ytterligare:

En svensk högerextremist behöver inte ha samma högerbukett som en rysk eller sydafrikansk. Det som däremot är tydligt är att högerextremismen de senaste åren har vuxit betydligt, och fått starkare fäste i länder den tidigare inter har varit stark i. På det är Sverige ett tydligt exempel.

Varför tror du att romernas situation diskuteras så lite i Sverige? Det känns som att det är den enda folkgruppen man verkligen öppet kan diskriminera. Känns som att man kan gå in i vilket fikarum som helst och snacka skit om romer, utan att någon bryr sig.
Jag håller verkligen med dig om att det är så, och just det var en av de frågor som Mona Sahlin ville resa i seminariet tidigare idag. Det är inte bara i Sverige som romerna är en utsatt och diskriminerad grupp, utan i snart sagt hela Europa, och det är en diskriminering med väldigt gamla och långa rötter.

Ja, självklart ville Mona ta upp det, eftersom det är en klassiker för att få lite antirasist-status, men även här saknar hon förstås all kunskap. En kritisk fråga råkade slinka igenom, men då låtsas Måns helt enkelt som att han inte förstår den, utan flyttar fokus till Dominique Strauss-Kahn, av alla människor.

När är det dags att prata om skyldigheter gällande romer? Idag pratar alla om deras rättigheter.
Din fråga är väldigt konstigt ställd. Det är en sak att tala om minoriteters rättigheter, och att en minoritet behöver skyddas från majoritetens diskriminering - och en helt annan att göra en grupp människor kollektivt ansvariga för enskilda individer. Till exempel hålls ju inte alla fransmän ansvariga för Dominique Strauss-Kahn.

Sedan får Måns tillfälle att komma med en mycket vanlig floskel, som återigen visar hans intellektuella höjd:

Vilken eller vilka bakomliggande orsaker tros ligga bakom den ökande högerextremismen?
En viktig förklaring som måste nämnas är förstås den pågående ekonomiska krisen. När klyftorna i Europa ökar så ökar också motsättningarna mellan människor, och det är ett faktum att svårare tider får människor att söka sig till allt mer extrema och radikala alternativ.

Som vanligt är det förstås helt otänkbart att människor vänder sig mot massinvandring och islamisering för att de inser att det är ett recept för en katastrof i framtiden. Eliten verkar på fullt allvar tro att alla dessa människor är frustrerade över sin egen arbetslöshet och inte förstår bättre än att vända sig mot den saliggörande mångkulturen.

För lite fler insikter från Måns Wadensjö, finns det mer här:
AftonbladetInga kommentarer:

Skicka en kommentar