torsdag 1 augusti 2013

Dagens citat: Stefan Jonsson


"Att tonåringar och deras föräldrar är oense om vilka slags fester som är lämpliga och hur länge det är rimligt att vara ute är knappast knutet till religiös eller etnisk tillhörighet."

Stefan Jonsson förklarar för oss att det här med hederskultur och hedersmord inte är så mycket att tjafsa om, utan naturligtvis någonting som förekommer lika mycket bland svenskar. Han är ju inte den förste att säga det, utan följer snarare det sedvanliga mönstret, men festligt nog är han tydligen professor i etnicitet. Har man det som försörjning i Sverige, förstår ni säkert på vilken sida denne Jonsson står.

Citatet ovan kommer från ett debattinlägg på SvD, där han kritiserar stackars Erik Ullenhag, av alla människor, för en film mot hedersvåld, som Stefan Jonsson givetvis anser "spekulerar i etniska stereotyper". Ja, gud förbjude att vi skulle få för oss att det finns en etnisk koppling till hedersvåld!

Vem är då egentligen denne man? Wikipedia berättar för oss vad som sysselsätter Jonsson:

"Jonsson debuterade 1993 med den omdiskuterade reportageboken De andra : amerikanska kulturkrig och europeisk rasism där han diskuterar idéer och teorier om sådana fenomen som mångkulturalism, rasism, postkolonialism och globalisering. Denna bok följdes upp med Andra platser: en essä om kulturell identitet, som introducerade postkolonial teoribildning i Sverige. Tillsammans med Världens centrum: en essä om globalisering (2001) bildar dessa en trilogi som 2005 samlades i Världen i vitögat : tre essäer om västerländsk kultur
[...]
En andra del av Jonssons granskning av massan som begrepp och fantasi i europeisk historia utkom 2013 på samma förlag; denna bok behandlar mellankrigstidens Tyskland och Österrike och heter: Crowds and Democracy: The Idea and Image of the Masses from Revolution to Fascism.


2 kommentarer:

 1. När en spade inte längre får kallas för en spade, då är vi illa ute.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Torbjörn/Tobbe1 augusti 2013 16:31

   Rätt! Sverige tycks dessutom ha en uppsjö av professorer, som inte är värda titeln professor!

   Radera