lördag 17 augusti 2013

ID-kontroll av niqabist leder till upploppEn skola i Trappes
 I dagens Le Monde skildras en av Frankrikes alla muslimska områden, kvarteret Les Merisiers i Trappes. Området har förstås skakats av upplopp och utvecklingen följer det välkända mönster som vi nu får uppleva i det nya Europa, år efter år, i stad efter stad.I detta fall var upprinnelsen polisers försök att identifiera en niqab-draperad kvinna (ett plagg som är förbjudet på allmän plats enligt fransk lag sedan 2010). Polisen påstås ha skrikit "Vi är inte i Kabul!", varpå kvinnans make känner sig kallad att ingripa, genom att försöka strypa en av poliserna.

Även i andra mångkulturella städer är stämningen mellan ungdomar och ordningsmakten ansträngd, men i Trappes tillkom ytterligare en faktor; en religiös solidaritet bland invånarna, som ledde till det eskalerande våldet. Kvarteret Les Merisiers är nämligen inte det ekonomiskt mest utsatta i departementet Yvelines. Arbetslösheten uppgår till 17%, medan den i grannkommunen Chanteloup-les-Vignes ligger på 25%. Myndigheterna har dessutom genomfört en upprustning för 350 miljoner Eur och de flesta gamla hyreslängor har ersatts av nya, fina bostadshus och trädkantade gator.Paret i Trappes. Med barnvagn.
 Upploppen som följde poliskontrollen har alltså, som vanligt, ingenting med "utsatthet" att göra, utan beror helt på områdets etniska och religiösa sammansättning. Le Monde uppger att många ungdomar med bakgrund i Nord- och Centralafrika känner sig som offer för ett fenomen de menar ökar: "islamofobi". Niqabisten i denna incident släpptes samma dag, eftersom hon (förstås) ammade en nyfödd, men hon lät inte nöja sig med detta, utan vände sig till de ansvariga för hennes moské. Invånaren Samba Doucouré uttalar sig:

"Man sa att det skett övergrepp från polisen mot en beslöjad kvinna. När jag hör att en medsyster har fått problem på grund av sitt religiösa utseende, då kan jag inte hålla mig likgiltig."

Denne Samba, ursprungligen från Mali, fick nys om händelsen under fredagsbönen och begav sig omedelbart till polisstationen, tillsammans med tjugo andra, som "ville veta mer" om vad som hänt kvinnans make, som arresterats. Enligt honom själv fick de som svar endast "Ut. Om ni vägrar, kommer det att gå illa." En källa på inrikesministeriet återger dock händelsen något annorlunda. Han menar att de konfronterades av en rasande grupp som deklarerade sin salafism och varav hälften sedan tidigare var kända av polisen för diverse brott. Medan de lämnade stationen ropade de hotfullt att "gemenskapen kommer att reagera...". Efter att sms skickats runt, möjligen från moskén, samlades på kvällen 150-200 personer utanför stationen. De möttes av kravallpolis och under tumultet avfyrades bland annat fyrverkerier mot dessa poliser.

Polisen i Trappes spolar rent gatan
 I tisdags skedde ytterligare en incident i Trappes, då en beslöjad tonåring hävdade att hon attackerats på grund av sin religiösa klädsel. Polisen satte femton utredare på händelsen, för att klara upp den innan fredagsbönen. På fredagseftermiddagen genomfördes även en "kvinnomarsch", där ett av kraven var upphävandet av lagen som förbjuder bärande av heltäckande slöja på offentlig plats.

Är det denna framtid vi önskar vårt Europa?


4 kommentarer:

 1. Nej jag önskar mig en annan men... Många förtjänar den...

  SvaraRadera
 2. Även i svenska media talar man om muslimer som en diskriminerad och utsatt grupp. Vilka uttryck tar sig denna diskriminering och utsatthet?
  De sägs bla att beslöjade kvinnor angrips verbalt och fysiskt. Om det verkligen var sant i den utsträckning som man vill ge sken av skulle vi se artiklar i slaskpressen om det varje vecka.
  Det finns ingen annan grupp som tar så stor plats och samtidigt gnäller så om hur illa de blir behandlade. Inte ens zigenarna (romer är en klan/gren bland zigenarna), som onekligen syns, har lika välskräddade offerkoftor, men de kommer nog att ta efter när de märker hur lukrativt det är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom verkar samtliga andra samfund i Frankrike ha accepterat den sekulära traditionen utan några problem. Utom just denna religion.

   Radera
 3. JA!!! Om man tittar på opinionsundersökningarna så verkar det vara det. =(

  SvaraRadera