onsdag 7 augusti 2013

Jean-Marie Le Pen anmäld för hets mot folkgrupp. Som vanligt.
Då var det dags igen. SOS Racisme, som tydligen fortfarande existerar, anmäler Jean-Marie Le Pen och Christian Estrosi (Nice borgmästare och parlamentsledamot för högerpartiet UMP) för bland annat "uppvigling till hat och etnisk diskriminering".

Bakgrunden är de tillfälliga läger som slås upp av tusentals romer runtom i Frankrike varje sommar och som medför de problem med nedskräpning och kriminalitet som man kan förvänta sig. Christian Estrosi talade om att "tygla zigenarna" och menade att de som parkerade sina husvagnar utan tillstånd var brottslingar.


Christian Estrosi
För Jean-Marie Le Pen är det ju inte direkt första gången som han anmäls för uttalanden, men vad hade han sagt denna gång? Man hänvisar till ett uttalande som Le Pen gjorde i Nice, om romernas närvaro i staden, som han beskrev som "brännande och doftande". Som vanligt tänker jag här försvara Le Pen, eftersom jag är övertygad om att han inte bokstavligen menade att varje romsk individ doftade, utan snarare använde en målande och symbolisk beskrivning av problemet med närvaron.

Le Monde, som tar upp nyheten om denna anmälan, väljer att inte visa uttalandet i sin helhet, men självklart vill jag inte undanhålla detta för mina egna läsare. Le Pen var på besök i staden för att stödja kandidaten Marie-Christine Arnautu och klippet är från en presskonferens de höll tillsammans. När det blir Le Pens tur säger han bland annat att:

"Vi är i en extremt farlig situation nationellt [...] Nice kommer inte att bli ett undantag i den franska öknen [...] dess öde kommer att vara kopplat till Frankrikes"

När vi kommer in i klippet, har han precis påbörjat meningen med:
"Jag skall ge er en prognos: Ni har lite bekymmer, verkar det som..."Ordföranden för SOS Racismes lokalavdelning i Nice, Amadou Diallo, säger:

"Utöver de lagliga föreskrifterna mot herr Estrosis diskriminerande uttalanden, fördömer vi banaliseringen av rasistisk och främlingsfientlig retorik. Politiker bör hålla sig till en viss etik när det gäller hur de agerar offentligt och undvika att underblåsa hat eller uppvigling till hat, vilket är fallet med herr Estrosis uttalanden."

Efter anmälan har Estrosi meddelat att han, å sin sida, tänker anmäla SOS Racisme för "förtal och falsk anmälan" och menar att anmälan mot honom är oacceptabel och omotiverad.

Även Marine talade om detta problem i klartext, vilket vi tittade på här.4 kommentarer:

 1. Well. Inte ens aftonbladet duckar för problemet längre.

  aftonbladet.se/nyheter/article17256430.ab
  dn.se/nyheter/sverige/stort-slagsmal-i-gavle/

  Nu har de helt poixlade bilderna från SvD försvunnit, aftobladets är ytterst svagt pixlade. Det uppmärksammades även opixlat i DN.

  "Bärplockare" - my ass...
  ./Högerspöket

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ang. "bärplockare":

   http://avpixlat.info/2013/08/07/rivaliserande-barplockargang-i-storslagsmal/#comment-992006289

   Radera
 2. Hur länge skall detta pågå?????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tills det vänder - och då får pk-människorna tillbaka allting...

   Radera