onsdag 7 augusti 2013

Zlatan-argumentet tas till en ny nivå
Det finns ett par "argument" för massinvandringen som är särskilt debila och komiska. Det främsta är matargumentet, som går ut på att vi utan en rejäl massinvandring inte skulle ha haft pizza. Det är naturligtvis nonsens, eftersom man kan få tag på pizza över hela världen, även i länder utan rejält inflöde av somalier och syrier.

Det andra roliga argumentet är Zlatan-argumentet, vars innebörd är att vi tack vare massinvandringen har fått en fotbollsspelare i världsklass. För mina kära läsare måste jag nu avslöja att jag inte är det minsta sportintresserad, men jag misstänker att även de som är det, tycker att vi betalar ett lite väl högt pris för äran att ha en toppidrottsman med svenskt pass.

Idag tar Ehsan Fadakar detta argument till en ny nivå under rubriken "Zlatan har chans att bli Sveriges Muhammed Ali". Med det menar att han någonting i stil med att han skulle bli en enande och etnisk symbol för "det nya Sverige". Han tror uppenbarligen inte att Zlatan har chans att bli Sveriges Bill Gates eller Norman Mailer.

"Det tjafsas oavbrutet om svenskhet, rasism, invandrare och flyktingpolitik. Den svenska samhälls­debatten har spårat ur. Vi har hamnat i diket. Det är många som vill och försöker bärga tågvraket, men kan inte ens enas om hur. Vi bråkar med varandra. Den långa väntan får allt fler att sätta sig på ersättnings­tåget. Men de är trötta och ser inte att tåget åker mot fel håll. Mot tidigt 1990-tal. Mot Danmark. Mot det som inte är svenskt.
Och det enda jag kan tänka på är: Var är Zlatan när vi behöver honom som mest?"

Jag kan hålla med om att allt prat om svenskhet är meninglöst, vilket jag utvecklat i tidigare inlägg. Det är dock lite märkligt att Ehsan talar om "tågvrak", men förordar lösningen att skicka in fler tåg mot detta vrak. När han sedan kommer in på 1990-tal och det numera förhatliga Danmark blir det riktigt tröttsamt, men denna gång slapp vi iallafall en referens till 1930-talet. Fullständigt groteskt blir det när det är Zlatan, av alla människor, som mest behövs för att rädda vårt land. För en skötsam och produktiv invandrare torde det vara en förolämpning att företrädas av Zlatan, som ju närmast framstår som en parodi på den typiske "invandrarkillen". Fadakar ser dock lite annorlunda på saken:

"Zlatan är för mig mycket större än en fotbollsspelare. Han är i dag den enda människan i Sverige som går hem i alla samhällsklasser. När Zlatan talar lyssnar alla, oavsett om man bor i en etta i förorten eller i en takvåning på Strandvägen.
Han kan förändra debatten - och samhället - i grunden om han bara hade velat. Han kan sätta agendan i valet om han bara hade brytt sig. Han är det yttersta beviset för mångfalden - för det nya multikulturella Sverige, där man är annorlunda och får vara det."

Jag betvivlar starkt att Zlatan går hem hos alla och att alla lyssnar på honom. Att just denne individ skulle "förändra debatten och samhället" är ju inte lite komiskt. Det var dock skönt att för tusende gången få höra om mångfalden och "det nya mångkulturella Sverige".

Mot slutet kommer så just den typen av formuleringar och analyser som jag diskuterade i min DI-artikel "Fördumningen och polariseringen":

"Och jag kanske ber om för mycket nu, men helst av allt vill jag att han träffar Åkesson, ger honom en kram och berättar för den rädde lille pojken i Jimmie att förändring och det främmande inte är farligt."

Just det, i dessa mediemänniskors värld bygger inte samhällsanalysen på mer än så här. I deras värld har Jimmie Åkesson aldrig träffat någon med utländsk bakgrund, men om han bara skulle göra det så skulle han direkt komma till insikt om massinvandringens förträfflighet. I verkligheten är förstås Åkesson en intelligent person, som tänkt länge och djupt kring dessa frågor, frågor där jag tror Zlatan skulle ha mycket lite att tillföra. Vad Fadakar inte heller har tänkt på att Zlatan möjligen själv skulle kunna vara skeptisk till Sveriges invandringspolitik...


11 kommentarer:

 1. Att de inte skäms, Mona med anhang, att ständigt hacka på den stackars Zlatan.

  Jonatan

  SvaraRadera
 2. Jag lyssnar inte alls när Zlatan talar. Jag stänger helt av då jag inte tål människan. Samma sak med personer som Bengt Westerberg eller Fredrik Reinfeldt. Jag tål inte se dom eller ens lyssna på deras röster.

  SvaraRadera
 3. Vad Ehsan som nysvensk kanske inte vet är att när Sverige var homogent svenskt till 98%,kom Sverige 2 i WM fotbollen 1958,vi hade världsjärnor som Nacka, Hamrin Gunnar Nordal samt Nils Liedholm samtliga spelade med framgång i den italienska ligan!

  SvaraRadera
 4. Hm. Det främsta argumentet mot mångkultur är väl främst pizza. Den var fan så mycket bättre när den bakades av italienare. Jag menar, vem fan kom på kebabpizza?

  Annars är väl, den inte, knvskarpe Zlatan fransman numer, efter en karriär som svensk, holländare och italienare, fransman, non?

  Hade f.ö. varit intressant att se en death match i dumhet mellan Zlatan och Dogge. Jag tror dock Dogge skulle out-dumma Zlatan.

  ./Högerspöket

  SvaraRadera
 5. Lite lustigt att vänstern hyllar Zlatan, de har absolut inga problem med att han tjänar miljoner....däremot om det hade varit en framgångsrik företagare som hade skapat massa arbetstillfällen...ursch

  SvaraRadera
 6. Det värsta med Zlatan-argumentet är egentligen hyckleriet. För som jag tidigare skrivit om saken:

  "Man kan också fråga sig varför invandrares överrepresentation i brottsstatistiken ses som ett ogiltigt argument mot mångkulturen med hänvisning till att flertalet inte alls är kriminella, om invandrarnas överrepresentation inom elitfotbollen samtidigt ses som ett giltigt argument FÖR mångkulturen."

  http://kulturkrig.blogspot.se/2013/06/fotbollsargumentet-20.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det värsta med Zlatan-"argumentet" är den bakomliggande sanningen att massorna endast bryr sig om skådespel (idrott bekvämt beskådad från TV-soffan) och bröd (bidrag).

   Radera
  2. Du har givetvis en poäng i det.

   Radera
 7. Ehsan Fadakar påstår att Jimmie Åkesson skulle vara rädd för förändring. Förändring kan delas upp i försämring och förbättring. För Sverige har massinvandringen betytt en kraftig försämring och det måste åtgärdas med alla tillgängliga medel. Att inte göra det betyder ett tydligt avsteg från en lång tradition av rationella beslut som gjorde Sverige till ett av världens absolut bästa nationer att leva i. För Fadakar själv är denna förändring en förbättring. Han har sluppit ut ur sitt eget misslyckade land som byggts av hans eget misslyckade folk.

  SvaraRadera
 8. Jag tror i sanningens namn att Zlatan inte bryr sig så värst mycket om Sveriges politik. Zlatan kan lika gärna bo i Italien, Spanien, England eller helst något varmt land, som Sverige största delen av året inte är. Sina miljoner tjänar han som fotbollsspelare, det rör inte honom ett dugg vad som händer i Sverige. Det förstår inte denne Ehsan Fadakar som vill försköna hela Sverige med sin mångkulturalism. Fy på dig Ehsan, du borde veta bättre!

  // Magne

  SvaraRadera
 9. Kontrollfråga: Har det svenska landslaget presterat bättre/fått fler medaljer i stora mästerskap med Zlatan i laget?

  VM: Silver 1958, brons 1950 och 1994.
  EM: Brons 1992.

  SvaraRadera