lördag 31 augusti 2013

Medborgarskapsceremoni
I dagens Rapport berättades att inom 1,5 år skall alla svenska kommuner kunna arrangera frivilliga medborskapsceremonier för nya medborgare. I princip tycker jag att en sådan ceremoni är en sympatisk idé, för att markera ett välkomnande och ge medborgarskapet betydelse.

Tanken är att en högtidlig ritual kring den nya nationaliteten skall främja integration och känslan av tillhörighet. Det räcker dock att betrakta bilden som Rapport använder för att illustrera initiativet, för att förstå att en sådan manifestation blir helt meningslös. Sverige tar idag främst emot grupper som varken har vilja eller förmåga att någonsin bli "nya svenskar", ett begrepp som Rapport skamlöst använder ett otal gånger. Om man, likt kvinnan på bilden, inte ens är beredd att klä sig annorlunda än vad man gjorde i hemlandet, hur stor är då viljan till integration och tillhörighet? Om man biter sig fast i islam och dessutom är tvungen att använda sin klädsel för att trycka sin religion i ansiktet på var och en man möter, kan man då överhuvudtaget kallas för svensk?

Även Erik Ullenhag dyker upp i nyhetsinslaget och han bjuder i vanlig ordning på en stunds komik.


Sammanfattningsvis vill jag återigen betona att jag tycker att en medborgarskapsceremoni är principiellt riktig. Emellertid är vår invandring idag av en sådan omfattning och från sådana regioner, att det inte finns någon integrationspolitik eller ceremonier i världen som kan skapa en harmonisk framtid. Den dag vår invandring består av arbetskraft från västländer, den dagen tycker jag absolut att vi skall ha dessa ceremonier, gärna obligatoriska sådana.

3 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med i det du skriver,med tillägg att många från Asiatiska länder som Thailand ock Filippinerna kommer fint in i svenska samhället.

  SvaraRadera
 2. Det blir väldigt kontrastrikt.

  Passet hittar man i närmaste paket med Corn Flakes och sedan skall det följas upp med en allvarlig ceremoni.

  SvaraRadera
 3. Personligen tycker jag att det vore idiotiskt även om det rörde sig om arbetskraft från västländer med sådana här ceremonier.
  Det hela är ett påhitt av beslutsfattarna som driver på vansinnet vi lever i idag. Och deras idèer är inget vi ska föra vidare.

  SvaraRadera