torsdag 29 augusti 2013

Omröstningen i Skurup
Många känner säkert till att det häromdagen skedde en omröstning om mottagande av afghanska unga män i skånska Skurups kommunfullmäktige. Vänsterpartierna ville anordna gruppboende för dessa "ensamkommande flyktingbarn", medan Centern och Moderaterna istället förordade familjehemsplacering. Den enda rakryggade inställningen stod förstås Sverigedemokraterna för, som i sitt egna förslag krävde att man överhuvudtaget inte skulle ha något avtal med Migrationsverket.

Eftersom SD inte skulle fått igenom sitt egna förslag, valde man till sist att stödja Centerns och Moderaternas linje. Tydligen är det problematiskt att hitta familjehem, vilket i praktiken skulle innebära att afghanerna inte skulle kunna komma till Skurup. Troligen var detta vad även M och C ville uppnå, men då de ville undvika konflikter med de verklighetsfrämmande partiledningarna i Stockholm, valde man istället lite fegt fulspel.

Sverigedemokraternas Lars Nyström talar dock klarspråk om varför partiet valde att rösta på detta sätt:

"Att leta fram familjehemsplaceringar innebär i praktiken att man inte tar emot någon. På över tre år har man bara hittat plats åt en. Det är ju bra nära noll."

Nyström förklarar vidare:

"Det här är en framgång för oss. För första gången har vi kunnat utnyttja vår vågmästarroll i en fråga om invandring. Det som alla sagt aldrig skulle hända har hänt."

Socialdemokraterna är desto mer missnöjda:

"Skurup måste vara ett av få ställen där SD röstar för flyktingmottagande. Men jag förstår att de röstade som de gjorde. M:s förslag är ett fantastiskt sätt att säga ja till Migrationsverket och ändå slippa ta emot några flyktingar."

"Det är ju anmärkningsvärt att M och C lägger förslag som går direkt i motsättning till vad deras rikspartier uppmanar till."

Nej, det är inte särskilt anmärkningsvärt, utan snarare det enda sättet, om än något fegt, att ta ansvar för sin kommun, utan att stöta sig med sin egen partiledning.

John Andersson, socialdemokrat i Skurup, skriver förfärat om detta på sin egen blogg:


"För exakt fyra år sedan lämnade jag in en motion till kommunfullmäktige om att Skurups kommun skulle skriva ett aval med Migrationsverket. I fyra års tid har moderater och centern konsekvent förhalat ett avtal med hänvisning till att man satsar på familjehem."

På sitt inlägg har han fått tre kommentarer:
 
Ställ dig i stället frågan om varför det inte lyckas att hitta ett familjehem till dessa små gossar.
Bra jobbat SD. Låt fårskallarna försöka 4 år igen.
Underbart SD, 30% 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar