fredag 30 augusti 2013

"Vi borde rädda fler från Syrien"
Att det pågår en humanitär katastrof i Syrien inser vi alla. Åtminstone ett par miljoner människor befinner sig på flykt, varav 700 000 har tagit sig till grannlandet Libanon och ytterligare en miljon fördelats mellan Turkiet och Jordanien.

Vad skall då vi uppe i Sverige göra åt situationen? Vi skulle kunna försöka hjälpa till diplomatiskt eller militärt för att stabilisera landet, men möjligheterna för vårt lilla land att påverka är naturligtvis ytterst begränsade. Vi skulle även kunna hjälpa till humanitärt för att förbättra situationen för de hundratusentals flyktingar som befinner sig i grannländernas flyktingläger.

Vi har dock all rätt i världen att inte göra någonting. Den vanlige svensken har ingen som helst skuld till att muslimska länder ständigt befinner sig i antingen diktatur, kaos eller rena inbördeskrig. Framför allt skall vi absolut inte ta dessa människor till Sverige. Att motsätta sig det handlar inte om egoism eller brist på empati, utan helt enkelt om förnuft. Rent ekonomiskt är det en tämligen dyr och ineffektiv lösning, som hjälper en bråkdel av de som behöver hjälp i regionen. Det största problemet med besattheten av att forsla hit människor i nöd är dock att det raserar vårt eget land. Det handlar om att bevara Sverige, inte bara svenskt, utan överhuvudtaget som en fungerande och välmående nation.En som naturligtvis direkt förespråkar den sämsta av "lösningar", är förstås Aftonbladets ökände Anders Lindberg. Denne oförbätterlige pk-krönikör har vi haft anledning att titta på många gånger förut, bland annat här. Massinvandring verkar för honom vara ett självändamål; han vill ha fler "ensamkommande flyktingbarn", fler romer från Balkan och alla invändningar har förstås någonting med 1930-talet att göra.

I dagens krönika inleder han med lite beskrivningar av den katastrofala situationen i Syrien, men landar så småningom i sin vanliga slutsats; dessa människor måste till just Sverige.

"I dag reser Europa nya murar för att hindra flyktingar från att komma hit. Det är en omänsklig politik. Även om EU är inne i en ekonomisk kris är det inte på något sätt jämförbart med krigets fasor i Syrien. Vi har råd, både i Sverige och i övriga Europa, att hjälpa betydligt fler än i dag.
Vi borde ta emot fler flyktingar från Syrien.
Vi borde hjälpa fler av de som flytt till grannländerna.
Helt enkelt därför att vi kan."

"Därför att vi kan" tycker jag inte var något vidare argument. Vi skulle även kunna upplåta vårt territorium för världens kärnvapentester, men det betyder inte att det är en bra idé. Anders Lindbergs krönikor ser ofta ut så här. Han ser ett problem någonstans i världen och hoppar sedan direkt till slutsatsen att människorna ifråga absolut måste till Sverige. Däremellan förekommer inget resonemang, inga argument eller ens någon smidig övergång. Även argumentet att situationen i Europa är bättre än i krigets Syrien är ytterst tveksamt. Det finns många platser på jorden där situationen är värre än i Sverige. Skall vi flytta hela Kongo-Kinshasa, Haiti eller Bangladesh hit?

Jag undrar också återigen vad de rika gulfländerna gör åt situationen. Häromdagen tittade vi på hur den muslimska och arabiska nationen lägger ett antal miljoner på att bygga en ny moské i Paris. Hur många av sina bröder från Syrien tar detta land emot?

I kommentarsfältet får Lindberg en fråga, som han faktiskt besvarar:

"Hur kan man säga att vi har resurserna att ta in fler Syrier när vi inte ens har pengar att ge de gamla som har byggt upp det här landet ? Eller när de invandrare som kommer in i landet knappt får tag på ett jobb som dom är kvalificerade till. Tycker att alla jäkla tyckare som har det gott ställt kan på eget bevåg ta hand om dessa flyktingar och säkerhetsställa deras välmående."
 
Svaret blir precis så barnsligt som man kan förvänta sig:
 
"Självklart har vi oändligt mycket mer resurser än de som idag är på flykt från krigets Syrien."

Anders Lindberg har själv oändligt mycket mer resurser än de sämst ställda i Sverige. Så länge han inte öppnar sitt hem för dessa, blir hans argumentation tämligen tom. Är han rädd att tjugo uteliggare i hans hem skulle göra situationen obehaglig för honom själv? Tror han att det skulle bli kostsamt? Föredrar han att skänka pengar för att hjälpa dessa människor utanför hans hem? Nej, så kan det ju inte vara, för alla lösningar som inte innebär att fylla just hans eget hem skulle vara 1930-tal och gå emot hela hans värdegrund, människosyn och insikt i alla människors lika värde.

8 kommentarer:

 1. Ha, ha...Anders Lindberg, kanske Sveriges mest naive ledarskribent just nu. Argumenterar som om han just rekryterats från någon liten landsortstidning, där man kan skriva lite vad som helst eftersom ledarsidan tenderar att ha få läsare. Att göra vad som helst endast för att "man kan", det är sånt som man brukar syssla med i barnböcker.

  SvaraRadera
 2. Enbart uppsynen på denne 12-åring...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle lätt kunna passera som ensamkommande flyktingbarn..

   Radera
 3. Det är väl helt enkelt så att befolkningen i muslimska länder inte känner något medlidande med andra, inte ens med sina egna trosfränder. Troligen tycker de styrande också att det är bra om muslimerna på detta sätt invaderar Europa, en sekelgammal dröm hos islam. Nu gör man det bakvägen så att säga, med hjälp av nyttiga idioter som Anders Lindberg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "De tunisiska myndigheterna har anklagats för att avsiktligt blunda för strömmen av illegalt utresande migranter för att bli av med så många kriminella och arbetslösa som möjligt. Att reseverksamheten har subventionerats från något håll är uppenbart."

   Så kan det mycket väl vara

   http://www.friatider.se/lakare-utan-granser-en-sjuk-organisation

   Radera
 4. Lätt att sitta på Aftonbladet och vräka ur sig att vi kan och att vi har råd

  Det skulle ju vara rätt enkelt för Lindberg att berätta i nästa krönika, vad han gör för att hjälpa t ex hemlösa i sitt eget närområde

  Men som den förmodade kommunist han är, anser han förstås att det inte finns något individuellt ansvar utan endast ett kollektivt

  SvaraRadera
 5. Varför måste man ända till Sverige för att komma undan giftgasattackerna? Det verkar finnas andra drivkrafter

  SvaraRadera
 6. Nej, Anders Lindberg. Självklart har vi ÄNDLIGT mycket mer resurser än de som idag är på flykt från krigets Syrien. Inte oändligt. Det betyder att vi inte klarar av att hjälpa hur många som helst.

  SvaraRadera