tisdag 3 september 2013

Dörren öppen till Syrien
Vårt lilla land har återigen lyckats vara bäst, då vi som enda land i EU infört permanent upphållstillstånd för alla syrier som tar sig hit. Det beräknas att idag två miljoner syrier befinner sig på flykt, så det enda som begränsar inflödet till Sverige, är att de syriska flyktingarna måste ta sig till en svensk beskickning i ett grannland för att begära detta uppehållstillstånd. Dock finns det, som vi vet, röster i Sverige för att åka ner och dela ut pass på plats och varför inte även flyga hit människor. Tidigare har Sverige delat ut treåriga uppehållstillstånd till syriska flyktingar, men dessa blir nu permanenta, vilket även medför rätten att ta hit familjemedlemmar.

Vi måste kunna se att detta inte kan reduceras till en fråga om "medmänsklighet" eller "människosyn". Ja, situationen i Syrien är fruktansvärd, men nej, lösningen är inte att ta hit alla som flyr. Världens problem är oerhört mycket större än att vårt lilla land kan lösa dem alla. Vi måste i första hand värna vårt land, istället för att omvandla det till ytterligare ett konfliktfyllt land i Mellanöstern. Om Norge eller Finland skulle drabbas av någon katastrof, skulle jag förespråka öppna dörrar till dessa grannländer. Till Mellanöstern skall dörren vara stängd.

Vi kan glömma att övriga länder i EU kommer att "ta sitt ansvar". Inget land ser Sverige som en förebild, som de har bråttom att komma ikapp.

DN
Aftonbladet
SvD

15 kommentarer:

 1. Suck stånk och stön! Vart ska vi själva ta vägen?
  Vi som bara är lite lagom goda och är födda med en smula logik?

  /Magnus

  SvaraRadera
 2. Dom flyttar väl hem igen de flesta så småningom. Förr eller senare är allt slut även i Sverige - men då är det så dags att säga, vad var det jag sa. Vilket dårhus Sverige är. Hur kunde det bli så?

  SvaraRadera
 3. Turkiet har tagit emot 500.000 . Andra länder runt Syrien många andra. Så vad gnäller du om? Var medmänsklig istället för omänsklig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. KR: Ett känsloargument alltså. Nej, en nation bör styras av förnuft. Syriens grannländer är mer logiska destinationer, med liknande kultur och religion. Om Sverige vill hjälpa, är ett bättre alternativ att hjälpa människorna som befinner sig i flyktingläger i dessa grannländer. Vid konflikt i Norden borde däremot Sverige generöst ta emot människor från våra grannländer.

   Radera
  2. Allt är relativt. Omänsklig, mänsklig, medmänsklig, övermänsklig, idealistisk, egoistisk, medberoende, självdestruktiv... Ja vi är väl alla en blandning av detta... och hur man än tänker är väl alltid någon tanke man tänker oacceptabel ur någon annans synvinkel...

   "Turkiet har ställt sig bakom Genevekonventionen men man har gjort förbehåll för flyktingar utanför EU. Under landets moderna historia har endast 40 personer totalt beviljats flyktingstatus. Samtidigt är den 20-25 000 som årligen söker asyl i Turkiet. Stora grupper har under senare åren har kommit från Iran, Irak, Afghanistan och Somalia. Flyktingarna benämns av Turkiet som "gäster", ett begrepps om inte återfinns i konventioner eller övrig internationell rättsordning. En del har levt i Turkiet som "gäster" i ett och halvt år men utan att få sitt ärende individuellt prövat. Nu övergår man till att tala om "tillfälligt skydd", ett begrepp som inte har stöd i den nationella lagstiftningen. Inte heller detta tillfälliga skydd ger flyktingstatus."

   http://www.newsmill.se/artikel/2012/09/20/turkiets-behandling-av-syriska-flyktingar-r-oacceptabel

   @ypsilon

   Radera
  3. @ K R
   En regerings första plikt är mot det egna landet och det egna folket. Annars kan det gå som i - Egypten? Syrien?

   Radera
  4. Jag tror inte Turkiet lägger ner 750 000 kr per nyanländ första året som Sverige gör

   Radera
  5. Hur många har krigshetsarna Förenade arabemiraten, Qatar och Saudi-
   arabien tagit emot. De gör som USA. startar krig och låter någon annan ta
   hand om flyktingarna. Detta verkar vara Reinfeldts och Bildts deal med Obama!
   Flyktingarna i Jordanien och Turkiet lär knappast få komma ut i och bli
   omhändertagna i civilsamhällena utan sitter inspärrade i läger.
   Civilingenjör Bo Adolfsson

   Radera
 4. För att göra det bästa av situationen kanske man aktivt borde ta hit kristna från Syrien som är de mest utsatta. Och på så sätt mätta marknaden med folk som i alla fall har något gemensamt med Sverige.
  /plainview

  SvaraRadera
 5. Malek Laesker, vice ordförande för Syrisk arabiska kulturföreningen får komma till tals i SvD, konstigt nog. Han är inte odelat positiv till Migrationsverkets (regeringens?) beslut.

  Enligt Laesker kostar det 400 000 kr för en familj att ta sig från Syrien till Sverige med hjälp av människosmugglare (ledsagare)

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/syriska-flyktingar-far-stanna_8480242.svd

  SvaraRadera
 6. 8000 personer i första svängen. Vad ska myndigheterna göra om detta skapar en enorm våg av flyktingar som vill ta sig till paradiset i norr ? Att som ENDA land öppna dörren på vid gavel utan att samordna med övriga EU är ju rent vansinne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, var det inte lite det som var tanken med EU: samordning och gemensamma regler - inte bara om gurkor

   Radera
 7. Stämmer det verkligen att Sverige är det enda landet i EU som öppnar sina gränser helt och hållet och ger permanent uppehållstillstånd? Snarare är det väl så att Sverige är det enda landet i - hela världen - som gör detta. Inte ens den muslimska umman har gjort det.

  SvaraRadera
 8. Jag skriver in denna dagen i min kalender.
  Den 3/9-2013 var den dag då vi de facto slog den sista spiken i kistan.

  Detta är den dagen då Sverige gick under som nation.
  Nu kommer det aldrig att gå att vända tillbaka. Om 5 månader så kommer vi att ha minst 100 000 Syrier här.

  /Andreas

  SvaraRadera
 9. Jag blev förskräckt när jag fick höra den här nyheten.
  Någonting har gått fullständigt fel i det här landet.
  Vad är syftet med detta vansinnesbeslut?
  Har dom styrande helt tappat förståndet?
  Det här bådar inte gott inför framtiden!
  En klok man sade en gång: "Den största fienden finns alltid i det egna landet."

  SvaraRadera